Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ήρεμη και θερμή η φετινή εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού

 

Με το θερμόμετρο να αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες, αναπάντεχες για αυτή την εποχή, και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κύλησε η εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ορεστίδος κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, οι εκθέτες είναι περίπου ίσοι σε αριθμό με τους περσινούς. Ωστόσο, αρκετές “παράγκες” ήταν άδειες και αρκετά σημεία, εντός του πανηγυριού έμειναν “ορφανά”. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέρη που έμειναν ανεκμετάλλευτα, ήταν στις εισόδους της εμποροπανήγυρης. Είθισται στα σημεία εκείνα να εκθέτουν τα προϊόντα τους, πλανόδιοι από άλλες χώρες, με τσάντες και κυρίως με γυναικεία αξεσουάρ, αλλά και με χαλιά. Όπως ενημέρωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου, δεν παραχωρήθηκε κανένα σημείο της έκθεσης, σε άτομα που δεν είχαν προσκομίσει την άδεια και εξαιτίας αυτού έμειναν κενά εκείνα τα σημεία «Έχει μαζευτεί το πανηγύρι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα προϊόντα. Καθημερινά έρχονται εκατοντάδες επισκέπτες και από ό,τι έχω πληροφορηθεί είναι πολλές και οι συναλλαγές, με βάση τα δεδομένα που επικρατούν. Το παρήγορο είναι ότι φέτος έχουμε σύμμαχο τον καιρό».

Είναι λογικό, να επηρεαστεί και η εμποροπανήγυρη από την οικονομική κρίση, όποτε υπάρχει και πρώτη στις συναλλαγές. Ωστόσο σύμφωνα με το Δήμαρχο Ορεστίδος, η πτώση αυτή είναι σε πολύ μικρότερα επίπεδα σε σχέση με τις εμποροπανηγύρεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πτώση η οποία έφτασε το 40% «Τουλάχιστον με τα δείγματα που έχουμε από τις πρώτες μέρες, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πτώση», τόνισε ο κ. Κεπαπτσόγλου.

Η Χρυσή Αυγή στην εμποροπανήγυρη

Παρά τις τερατολογίες που ακούστηκαν πριν από την εμποροπανήγυρη και το πέπλο φόβου που ηθελημένα ή μη, κάποιοι δημιούργησαν, η Χρυσή Αυγή ήταν παρούσα στην εμποροπανήγυρη με ειρηνικές διαθέσεις και μάλιστα πρωτύτερα πραγματοποίησαν συνάντηση με το Δήμαρχο Ορεστίδος, για να τον ενημερώσουν για τους σκοπούς τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κεπαπτσόγλου «Πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση με τα μέλη της Χρυσής Αυγής και έγινε μια πάρα πολύ καλή κουβέντα. Εστιάσαμε στο θέμα των μικροπωλητών και υπήρξε μια ταύτιση απόψεων, καθώς εξαρχής και εμείς ως Δήμος, απαγορεύσαμε την έκθεση προϊόντων σε όσους δεν είχαν άδεια. Άλλωστε αυτό διαφάνηκε τόσο από το τμήμα εμπορίου, που έκανε τους ελέγχους, όσο και από την αστυνομία. Συνεπώς, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».

Σε γενικές γραμμές, δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο της εμποροπανήγυρης, καθώς δεν υπήρχε αντικείμενο προστριβών, όπως υπήρξες σε προηγούμενες εμποροπανηγύρεις. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, θέλησαν απλώς να διανείμουν, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που αφορά τους λιανοπωλητές και το εμπόριο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού εκτός εμποροπανήγυρης

Περί αρνητικών προθέσεων από μεριάς του Εμπορικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού έκανε λόγο ο κ. Κεπατσόγλου, οι οποίες εδώ και χρόνια καλά κρατούν. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους Εμπορικούς Συλλόγους και το Επιμελητήριο, μέσα από την οποία ο Δήμος δεσμεύτηκε πάνω σε ορισμένα θέματα και τα οποία αργότερα και υλοποίησε, «Παρόλα αυτά έλαβα ένα εξώδικο, στο οποίο αναφέρεται ότι οι εκθέτες είναι εδώ από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, ανυπόστατο γεγονός! Ωστόσο θα έπρεπε να διασφαλιστεί το κύρος του Δήμου και έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε στο έπακρο το νόμο και να λειτουργήσει η εμποροπανήγυρη για εφτά ημέρες».

Ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε δε το γεγονός, ότι όσες φορές ο Εμπορικός Σύλλογος κλήθηκε να συμμετάσχει στην εμποροπανήγυρη η απάντηση αρκετών μελών ήταν ότι δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Από την άλλη, αρκετά είναι τα μέλη του Συλλόγου, που είναι εκθέτες στην εμποροπανήγυρη και με πολύ μειωμένες τιμές, οι οποίες έχουν επανέλθει στις αντίστοιχες του 2005 και μάλιστα με επιπλέον έκπτωση για τους τοπικούς εκθέτες, «Η έκπτωση αυτή ήταν μια πάγια θέση του Δήμου. Καθώς ναι μεν στηρίζουμε την εμποροπανήγυρη, αλλά πάνω από όλα στηρίζουμε την τοπική αγορά και τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Όσο για τον ποιο λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος δεν κλήθηκε να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο πάρθηκε η απόφαση επέκτασης της εμποροπανήγυρης από πέντε σε εφτά ήμερες ο Δήμαρχος απάντησε πως «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τους καλέσουμε και μάλιστα όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να επικοινωνούμε με εξώδικα. Ακολουθήσαμε το τι προέβλεπε η νομοθεσία. Δεν επρόκειτο λοιπόν, για μια διαβούλευση, έτσι ώστε να κληθεί ο Εμπορικός Σύλλογος, όπου άλλωστε οι πάγιες θέσεις του είναι γνωστές».

Χρύσα Κοσμίδου

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

12345678

Δεν υπάρχουν σχόλια: