Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Κρόκος, το χρυσάφι της Ελληνικής γης: Κορυφώνεται η συγκομιδή - Eυοίωνες προοπτικές!

 

Κρόκος, το χρυσάφι της Ελληνικής γης: Κορυφώνεται η συγκομιδή - Eυοίωνες προοπτικές!

Κορυφώνεται αυτές τις ημέρες η φετινή συγκομιδή του φυτού κρόκος, το οποίο, πλέον αποκαλείται σε ολόκληρη τη χώρα ως το «χρυσάφι της ελληνικής γης».

Εκατοντάδες παραγωγοί, με σύμμαχο τις μέχρι χθες ιδανικές καιρικές συνθήκες, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα χωράφια, μαζεύοντας ένα προς ένα τα δεκάδες χιλιάδες πανέμορφα και μοναδικά λουλούδια. Στη συνέχεια τα μεταφέρουν με «γαλίκια» στο κάθε σπίτι, όπου ακολουθεί η διαδικασία του «λυχνίσματος», ώστε να μείνουν τα στίγματα και να απομακρυνθεί το λουλούδι. Και η δύσκολη και επίπονη εργασία ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, με το καθάρισμα, ώστε να «φύγουν» και τα τελευταία λουλούδια και να μείνουν καθαρά τα κόκκινα και κίτρινα (χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τα κόκκινα) στίγματα.

Ο κρόκος, από εκεί και πέρα, απλώνεται σε σίτες για να στεγνώσει και μετά από μερικές εβδομάδες ολοκληρώνεται η διαδικασία, με το διαχωρισμό των κόκκινων από τα κίτρινα στίγματα, με τα πρώτα και αρκετά… προσοδοφόρα, να δίνονται στη συνέχεια προς πώληση στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπααγωγών.

Ο πρόεδρός του, Νίκος Πατσιούρας, μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο», σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η φετινή παραγωγή, αλλά επισήμανε πως αυτή τη στιγμή στις αποθήκες του Συνεταιρισμού υπάρχουν ελάχιστα αποθέματα κρόκου, κάτι που δείχνει πως η εξαγωγική και όχι μόνο δραστηριότητα της τελευταίας χρονιάς ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Μάλιστα, υπάρχουν προβλέψεις πως για τη φετινή συγκομιδή οι τιμή ανά κιλό ίσως ξεπεράσει αρκετά ακόμη και τα 1250 ευρώ ανά κιλό...

του Παναγιώτη Πλιάτσιου, από τον «Πρωινό Λόγο»

το διαβάσαμε εδώ:http://www.kozanilife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: