Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

7 τροφές-«αντίδοτο» στη διατροφική κραιπάλη των Χριστουγέννων.


Μήπως το στομάχι σας παραπονιέται ότι δεν αντέχει άλλο φαγητό; Αν είναι όντως αλήθεια ότι φάγατε τόσο πολύ, καλό θα ήταν να κάνετε ένα διατροφικό διάλειμμα από τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Το click@Life θα σας δείξει τον τρόπο.


Την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων, ο μπουφές σας περιλάμβανε: τέσσερις φέτες ζαμπόν, τρεις μερίδες πατάτες πουρέ, δύο κομμάτια cheesecake, ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί και φυσικά καλή παρέα. Προσπαθήσατε να είστε ενάρετοι και εγκρατείς, αλλά έχετε χάσει το φωτοστέφανο της διατροφής σας μέσα σε ένα κύμα υπερφαγίας. Αν ξυπνήσετε την επόμενη μέρα και νιώθετε ναυτία ή πρησμένοι από το πολύ φαγητό, μην ανησυχήσετε. Υπάρχουν εύκολοι και οικονομικοί τρόποι, συνδυασμένοι με άφθονο νερό φυσικά, για να επαναφέρετε το σώμα σας και πάλι στο προσκήνιο και να επιστρέψετε στον υγιή και ευτυχισμένο εαυτό σας.

1.Πλιγούρι βρώμης

Το πρωί που ακολουθεί το χριστουγεννιάτικο δείπνο και όπως είναι λογικό έχετε φάει πολύ παραπάνω, δώστε στο στομάχι σας μια ανάσα. Μη φάτε τίποτα μέχρι να πεινάσετε και στη συνέχεια, ξεκινήστε με αυτό το πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό για να θέσετε το πεπτικό σας σύστημα σε κίνηση. Οι ήπιες γεύσεις της βανίλιας και της κανέλας θα ενισχύσουν την γεύση σας χωρίς να σας προκαλέσουν αισθητηριακή υπερφόρτωση. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες. Αν ακόμη προσθέσετε και αχλάδι, μπανάνα ή βατόμουρα κομμένα σε κύβους θα προσφέρετε στον οργανισμό σας μια σειρά από αντιοξειδωτικά καθώς και η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό θα σας ενυδατώσει.


2.Τσάι από Ginger


Ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι τζίντζερ θα ανακουφίσει σε πολύ λίγο χρόνο το στομάχι σας. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το τζίντζερ ως συμπληρωματικό φάρμακο για πάνω από 2.500 χρόνια και εστιατόρια με σούσι προσφέρουν τζίντζερ ως καθαριστικό για τον ουρανίσκο και για την ενίσχυση του πεπτικού συστήματος. Τα οφέλη του τσαγιού τζίντζερ είναι ατελείωτα. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ναυτίας, βοηθά την πέψη, μειώνει τη ζάλη και να βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Γενικά, έχει μια ελαφρώς πικάντικη γεύση και το μόνο που θα χρειαστείτε για να το παρασκευάσετε είναι νερό, το μέλι και lime. Ετοιμάστε ένα ζεστό φλιτζάνι τέτοιο τσάι και πείτε αντίο στους στομαχικούς πόνους.


3.Νερό


Το νερό είναι πραγματικά το καλύτερο καθαριστικό της φύσης. Είναι καλό για να το πίνετε, να πλένεστε με αυτό αλλά και να κολυμπάτε μέσα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση προσφέρει και διαφορετικά οφέλη για το σώμα μας. Καταναλώστε το άφθονο για να διώξετε όλες τις τοξίνες από το σώμα σας. Δοκιμάστε το πρωί να πιείτε ζεστό νερό με λεμόνι. Το λεμόνι είναι αντισηπτικό, πράγμα που σημαίνει ότι μας βοηθά να απαλλαγούμε από τα βακτήρια στον οργανισμό μας. Επίσης ενισχύει το πεπτικό μας σύστημα και βοηθά με την καούρα, το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.


4.Προβιοτικά


Είναι η άλλη λέξη για να ονομάσει κανείς το γιαούρτι. Έχετε διαβάσει ποτέ το κάτω μέρος του κυπέλλου του γιαουρτιού, όπου λέει ότι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες; Αυτά είναι τα προβιοτικά. Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί είναι παρόμοιοι με αυτούς που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά μπορεί να βρεθούν σε πολλά προϊόντα εκτός από το γιαούρτι. Θεραπεύουν τη διάρροια, τη στομαχική διαταραχή και τη δυσανεξία στη λακτόζη.


5.Σέλινο


Αν το στομάχι σας τα «έχει δει όλα» από το πολύ φαγητό, δοκιμάστε να το ανακουφίσετε με χυμό από 6 ή 7 κλωναράκια από σέλινο, το οποίο θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των οξέων στο στομάχι και το σώμα σας.

6.Βότανα

Είναι γνωστό σχεδόν στους περισσότερους ανθρώπους, ότι τα βότανα θεραπεύουν τις ενοχλήσεις στο στομάχι. Ανακατέψτε λίγο χυμό από γκρέιπφρουτ, δύο κουταλάκια του γλυκού χυμό lime, ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο και πιείτε το ζεστό πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η βιταμίνη C βοηθά την αλκοόλη να βγει γρήγορα έξω από τον οργανισμό σας ενώ η ζάχαρη των φρούτων τη μεταβολίζει γρηγορότερα και «ξεπλένει» το σώμα σας από τις τοξίνες. Το κύμινο ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος.


7.Τροφές με πεπτικά ένζυμα


Επιλέγετε τροφές που περιέχουν ένζυμα, όπως η παπάγια, ο ανανάς, τα φυτρωμένα φασόλια και οι σπόροι, και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι. Επίσης ο ανανάς περιέχει υψηλά επίπεδα ενός πεπτικού ενζύμου που ονομάζεται βρωμελαΐνη. Η βρωμελαϊνη είναι ένα ένζυμο πρωτεάσης, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Τρώγοντας ένα μικρό ανανά πριν ή μετά από μεγάλα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: