Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοχρονιά ντυμένος καρναβάλι;



Υπάρχουν πολλές περιοχές της Μακεδονίας με παραδοσιακά έθιμα μεταμφιεσμένων τις μέρες των Φώτων... (ραγκουτσάρια, μπουμπουσάρια, μωμόγεροι, κλπ). 

Την ώρα όμως  που στην υπόλοιπη Ελλάδα φοράνε τα καλά τους, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς,  είναι όλοι ντυμένοι καρναβάλια και γιορτάζουν μαζί στους δρόμους της πόλης το καλωσόρισμα του νέου έτους !! 

Αποτελεί ίσως για κάποιους ένα περίεργο έθιμο, που όμως αναδεικνύει τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα αυτής της μικρής μακεδονικής πόλης.

Στο Αργείτικο καρναβάλι, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο, το τριήμερο γλέντι αρχίζει το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου) και ολοκληρώνεται τη 2η μέρα του χρόνου (2 Ιανουαρίου).

Είναι μια πραγματικά ξεχωριστή πρόταση για όσους θέλουν να υποδεχτούν την καινούρια χρονιά με έναν διαφορετικό τρόπο, ξεφαντώνοντας στους δρόμους με κρασί και τσίπουρο, ντυμένοι καρναβάλια και χορεύοντας υπό τους ήχους χάλκινων οργάνων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 31  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το πρωί της Παραμονής Πρωτοχρονιάς η Φιλαρμονική του Δήμου Ορεστίδος ψάλλει τα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στις γειτονιές και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, διαχέοντας παντού τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Την ίδια μέρα, το μεσημέρι, μικροί καρναβαλιστές συναντούν τον Αϊ Βασίλη στο δημαρχείο της πόλης, χορεύουν και περιμένουν να πάρουν δώρα από τον σάκο του.

Στις 22.00 οι δημότες, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη της Κοινωφελούς επιχείρησης, περιφέρονται στους δρόμους, διασκεδάζοντας  με τα "μπουλούκια" (ομάδες μεταμφιεσμένων με τη συνοδεία μουσικών) που ήδη έχουν αρχίσει να ξεφαντώνουν.

Το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, συγκεντρώνονται όλοι στον πεζόδρομο του Άργους Ορεστικού και υποδέχονται το νέο έτος με  πυροτεχνήματα, κέφι και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!!

ΤΡΙΤΗ 1  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 – ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Παρέλαση καρναβαλιού και αρμάτων με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτική και κοινωνική σάτιρα στις 3.00. Στην παρέλαση απολαμβάνει κανείς αναπαραστάσεις φαινομένων από την παράδοση και τη σύγχρονη ζωή. Πολλά θέματα αντλούνται από την πολιτική επικαιρότητα, με αποτέλεσμα η παρέλαση να παίρνει μορφή πολιτικής επιθεώρησης.
Συνέχιση του γλεντιού στην κεντρική πλατεία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

“Πατερίτσα” – Σύμφωνα με το έθιμο, η μέρα αυτή ανήκει στις γυναίκες, οι οποίες μεταμφιέζονται, βγαίνουν στους δρόμους (συνοδευόμενες από ορχήστρα με χάλκινα όργανα) και παίρνουν την… «εκδίκησή» τους από τους άντρες. Η ονομασία δόθηκε την εποχή που οι καταπιεσμένες -τότε- γυναίκες μεταμφιέζονταν με καλυμμένο το πρόσωπο, έτσι ώστε να ξεφαντώνουν χωρίς ενδοιασμούς, κρατώντας μια μαγκούρα: την «πατερίτσα».

Πηγή: kee-tzides.blogspot.gr [kostarazi news]

Δεν υπάρχουν σχόλια: