Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2013

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2013

Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί,
Αγαπητά μου παιδιά,

Ένας Ορθόδοξος Σέρβος Θεολόγος και ομολογητής της πίστεως, ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς, ο οποίος πριν από λίγο καιρό συναριθμήθηκε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, γράφει τα εξής χαρακτηριστικά:
«Άνευ των Αγίων δεν υπάρχουν αληθινοί διδάσκαλοι και παιδαγωγοί, ούτε αληθινή παιδεία άνευ της αγιότητος. Μόνον ο Άγιος είναι..

αληθινός παιδαγωγός και διδάσκαλος, φωτισμένος και αγιασμένος διά του Αγίου Πνεύματος»(1).
Χρησιμοποιώ αυτούς τους λόγους του θεοφόρου αυτού πατρός και μεγάλου δογματολόγου της Ορθοδοξίας, οι οποίοι αντιγράφουν-παρουσιάζουν τις μορφές των μεγάλων διδασκάλων και ποιμένων της Εκκλησίας, των Τριών Ιεραρχών, που είναι συγχρόνως οι προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων. Φωτισμένοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί, φορείς της Αγίας Παραδόσεως, αλλά και Άγιοι της Εκκλησίας μας, με άγιες επιθυμίες, άγια αισθήματα και άγιες πράξεις.
Γι’ αυτό και μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μου επ’ ευκαιρία της μνήμης τους σήμερα, θα ήθελα να μεταφέρω στην αγάπη σας λίγες σκέψεις δανεισμένες από τα σοφά τους συγγράμματα, σχετικά με το θέμα της πατρίδος. Και το κάνω αυτό, αφ’ ενός μεν γιατί η πολύπαθη πατρίδα μας ζει μία αληθινή τραγωδία και ταπεινώνεται και εξευτελίζεται από κάποιους ισχυρούς της γης χωρίς να υπολογίζουν την πολύτιμη μέχρι σήμερα προσφορά της και στα θέματα της παιδείας και του πολιτισμού αλλά και του αίματος και αφ’ ετέρου διότι στις μέρες μας όποιος μιλάει για πατρίδα και φιλοπατρία χαρακτηρίζεται από αρκετούς το λιγότερο ως εθνικιστής.
Και πρώτον. Οι μεγάλες αυτές μορφές, οι σοφοί επιστήμονες, κάτοχοι γνώσεων, με την ταπείνωση που τους διακατείχε και με το χάρισμα του λόγου, συνέβαλαν αποτελεσματικά στην ανόρθωση του πνευματικού επιπέδου της εποχής που έζησαν, ενδιαφέρονταν δε με πολλούς τρόπους δείχνοντας, συγχρόνως, και την αγάπη τους για την πατρίδα και τους συμπατριώτες τους. Η βοήθειά τους μεγάλη, τόσο υλική όσο και πνευματική.
Φιλόπολις, θα γράψει σε μία επιστολή του ο Μέγας Βασίλειος, είναι αυτός που τιμά την πατρίδα, που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, «ίσα γονεύσι», δηλαδή, όπως τιμά κανείς τους γονείς του.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος υπογραμμίζει ότι «το να τιμά κανείς την μητέρα του είναι κάτι ιερό. Κοινή μητέρα όμως όλων είναι η πατρίδα». Συμβουλεύει μάλιστα να τιμούμε την πατρίδα μας με την καλή, την έντιμη και τη λαμπρή ζωή μας.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι όποιος αγαπά τη μητέρα του μισεί τις άλλες μητέρες και όποιος αγαπά την πατρίδα του μισεί την πατρίδα κάποιου άλλου συνανθρώπου του. Άλλωστε, η ’Ορθοδοξία μας δίδαξε και μας διδάσκει: «ότι για τον άλλον είναι ιερό και άγιο, να είναι και για μας σεβαστό».
Δεύτερον. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η χρυσή αηδόνα της Εκκλησίας, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος θυμόταν με πολύ σεβασμό και με βαθιά ευγνωμοσύνη την ένδοξη πατρίδα του την Αντιόχεια και τόνιζε συχνά: «ουδέν πατρίδος γλυκύτερον», δηλαδή, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο γλυκό από την πατρίδα.
Γι’ αυτό και ο αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου, ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης, τον οποίον οι Πατέρες της Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου τον ονόμασαν «στύλο της Εκκλησίας», όταν τον ρώτησαν κάποτε που κατοικεί ο Θεός, είπε γεμάτος χαρά: «Αν λάβω υπ’ όψη μου τα Μοναστήρια και τις Εκκλησίες της Καππαδοκίας, θα πω χωρίς κανένα δισταγμό ότι ο Θεός κατοικεί στην πατρίδα μου την Καππαδοκία».
Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και αγαπητά μου παιδιά,
Μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητος και ομοψυχίας εκπέμπουν σήμερα σε όλους μας οι μορφές των Αγίων Τριών Ιεραρχών. Μας συμβουλεύουν:
να αγαπούμε το Θεό, να είμαστε, δηλαδή, φιλόθεοι,
να αγαπούμε τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, είτε ανήκει στο χώρο της Εκκλησίας μας, είτε δεν ανήκει, δηλαδή να είμαστε φιλάνθρωποι,
και κυρίως, να αγαπούμε και την πολύπαθη πατρίδα μας, τον τόπο μας τον αιματοβαμμένο, τον τόπο μας τον ηρωικό και ένδοξο, στον οποίο γεννηθήκαμε και τραφήκαμε, τον τόπο μας με τον πολιτισμό του, τη μακραίωνη παράδοσή του και την προσφορά του σε άλλα έθνη και σε άλλους λαούς.
Να αγαπούμε την πατρίδα μας έχοντας πάντοτε στη σκέψη μας αυτό που είπε ο σοφός πρόγονός μας, ο Κρίτων: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον».

Χρόνια πολλά, αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,
Χρόνια πολλά, αγαπητοί μου γονείς,
Χρόνια πολλά, φίλοι μου και παιδιά μου αγαπητά

Με θερμές πατρικές ευχές

Ο Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ Σ Α Σ

Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: