Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η Καστοριά δεν πρόκειται να πάρει σταγόνα φυσικού αερίου!

Αγωγός φυσικού αερίου στην Καστοριά: Προμηθευτείτε βαζελίνη

 

Κορησός Καστοριάς δύο χρόνια πριν.Στελέχη της BP βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα και
συνομιλούν με τοπικούς φορείς για τεχνικά θέματα της διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου από το έδαφος της Καστοριάς.
Ο αγωγός της BP ονομάζεται TAP
(Trans Adriatic Pipeline) και προορίζεται για μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Αλβανία και στη συνέχεια υποθαλάσσια στην Ιταλία με τελικό προορισμό την διανομή στην Κεντρική Ευρώπη.
Οι υπάλληλοι της BP προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χάρτες και πληροφορίες της περιοχής η οποία έχει ένα εμπόδιο γι αυτούς: Το αρδευτικό σύστημα Κορησού -Λιθιάς.Έτσι προκειμένου να αντλήσουν τις χρήσιμες πληροφορίες που θέλουν, αναγκάζονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις των ανθρώπων της περιοχής που σχετίζονται με το μεγάλο και ελπιδοφόρο έργο.
Κάποιος από αυτούς σε δεύτερο χρόνο (χωρίς να αντιληφθεί και πολλά) ρωτά τον αντιπεριφερειάρχη κ.Δ.Σαββόπουλο σε επίσκεψη στο γραφείο του διοικητηρίου: «Τι έγινε Δημήτρη, θα μας έρθει και το φυσικό αέριο?» Η αντίδραση του Σαββόπουλου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα παγωμένο χαμόγελο.
Παρόμοια αντίδραση  είχε ο αντιπεριφερειάρχης στις 8 Φεβρουαρίου 2013, σε ραδιοφωνικό τοπικό πρωινάδικο όταν δέχτηκε σχετική ερώτηση ακροατή που μεταβίβασε ο ανύποπτος (?) δημοσιογράφος. Ο τοπικός άρχοντας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και το προσπέρασε με ένα άκομψο σχεδόν συνωμοτικό μουρμουρητό λέγοντας στον performer της εκπομπής ότι πρόκειται για το παλιό «γνωστό θέμα».
Επιστρέφουμε στο ταξίδι του χρόνου, δυο έτη πίσω και βρισκόμαστε στο σημείο που οι κάτοικοι πριν απαντήσουν στις ερωτήσεις των απεσταλμένων της εταιρίας φυσικού αερίου σχετικά με τις πληροφορίες του χωροταξικού για το σύστημα άρδευσης της περιοχής, αναψοκοκκινισμένοι από τον ενθουσιασμό της έλευσης του φυσικού αερίου στον τόπο μας,  ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πότε και πως θα ζεσταίνονταν με φθηνό φυσικό αέριο.
Σε λίγα λεπτά όμως τα χαμόγελα εξαφανίστηκαν.Τα πρόσωπα συνοφρυώθηκαν. Ο αρχικός ενθουσιασμός παρέδωσε τη θέση του σε πλήρη απογοήτευση, οργή και τρόμο...
Ούτε λίγο ούτε πολύ τα μαντάτα της BP ήταν τα εξής:
Ο αγωγός θα περάσει από τη διασταύρωση νταούλι της Κλεισούρας κάθετα προς τον Βέργα και θα διασχίσει τον κάμπο της Λιθιάς και της Κορησού. Από κει θα συνεχίσει τη διαδρομή του μέχρι τη Διποταμία για τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Έξι  περίπου (ίσως και περισσότερα) μέτρα γης δεξιά και άλλα έξι  αριστερά του αγωγού κατά το συνολικό μήκος του, δεσμεύονται και αχρηστεύονται καλλιεργητικά.
Το μόνο που θα δημιουργηθεί εκτός του αγωγού θα είναι κάποιοι σταθμοί εκτόνωσης. Πρόκειται για μονάδες-βαλβίδες που θα χρησιμοποιούνται για διακοπή της παροχής σε περίπτωση βλάβης.
Και η απάντηση που όλοι περιμένουμε: Η Καστοριά δεν πρόκειται να πάρει σταγόνα φυσικού αερίου!
Στα επίμονα ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το γιατί δεν θα μας δοθεί το πολυπόθητο καύσιμο, η απάντηση ήταν η εξής: «Αυτό οφείλεται σε αμέλεια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.Ουδέποτε τέθηκε από κάποιον αρμόδιο ανάλογο αίτημα!»
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν, τον Ιανουάριο του 2013 δηλαδή, κλιμάκιο της BP επισκέφθηκε και πάλι την Καστοριά και αυτή τη φορά ζήτησε από υπαλλήλους της καταργηθείσας υπηρεσίας εγγείων βελτιώσεων της νομαρχίας Καστοριάς πληροφορίες και χάρτες του αρδευτικού Λιθιάς-Κορησού. Ποτέ και κανείς δεν ανέφερε το παραμικρό για αυτήν την επίσκεψη που αφορά σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Καταλάβατε τώρα γιατί μουρμουρίζει ο Σαββόπουλος? Καταλάβατε γιατί η Αντωνίου έκανε κάποιες κινήσεις και ανέκρουσε πρύμναν μετά τη μια και μοναδική σχετική είδηση που έδωσε και δημοσιεύσαμε κι εμείς ΕΔΩ στις 20 Νοεμβρίου?
Η Καστοριά είναι η μόνη περιοχή που και κάστρο της ΝΔ είναι, και  χτυπιέται με λύσσα από τις καιρικές συνθήκες και δεν έχει ούτε φυσικό αέριο, ούτε τηλεθέρμανση ούτε ΤΕΙ ούτε στρατό, ούτε αξιόλογο νοσοκομείο, ούτε...ελπίδα. Με αυτούς τους πολιτικούς, όχι! Δεν έχουμε καμία ελπίδα.
Σημειώστε ότι οι κάτοικοι της Πέρδικας Θεσπρωτίας πανηγυρίζουν την αλλαγή του σχεδιασμού της διαδρομής του αγωγού που μέχρι πρότινος ήταν να περάσει από την περιοχή τους.Ο λόγος είναι ότι κατά την άποψη τους, το συγκεκριμένο έργο είναι αντι οικολογικό, επικίνδυνο και ζημιογόνο για τον τουρισμό.
Πρέπει επίσης να τονιστεί (για να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπήρξε κανένας άλλος λόγος) πως η τελική διαδρομή του αγωγού, προτιμήθηκε τόσο λόγω φθηνότερου κόστους, όσο και για να αποφευχθούν καθυστερήσεις από τις αντιδράσεις οικολόγων.
Παλέψτε Καστοριανοί για την ανάδειξη της περιοχής σας ως τουριστικό θέλγητρο. Παλέψτε αγρότες για την αγροτική ανάπτυξη. Κοιμηθείτε ήσυχοι κάτοικοι των περιοχών του νομού, με έναν αγωγό-εν δυνάμει βόμβα μεγατόνων στην κυριολεξία δίπλα στα σπίτια σας με άγνωστες περιβαλλοντικές συνέπειες. Και το κυριότερο: Περιμένετε (μάταια) να φτάσει φυσικό αέριο στο σπίτι ή την επιχείρηση  σας για να ηρεμήσετε  από τον βραχνά της άδικης και ληστρικής φορομπηχτικής επίθεσης της ανάλγητης κυβέρνησης με την ληστρική εξίσωση της τιμής του πετρελαίου...
Και όλα αυτά με αντάλλαγμα καθρεφτάκια που θέλουν να μοιράσουν οι επισκέπτες του γιγαντιαίου ομίλου στου κατοίκους της περιοχής Αγίων Αναργύρων, υποσχόμενοι ότι το μεγάλο έργο θα δώσει προσωρινές θέσεις εργασίας κλπ κλπ. Ότι λένε παντού δηλαδή τέτοιες εταιρίες λίγο πριν ξεκινήσουν καταστροφικά για μια περιοχή projects.
Μέχρι στιγμής όλοι ασχολούνται με το άλλο καταστροφικό μέτωπο της διάλυσης του ΤΕΙ. Κανείς δε μιλά για το συγκεκριμένο θέμα. Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου υπογράφεται η διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP).  Ο Σαββόπουλος φέρεται σαν αρχηγός αφρικανικής φυλής που συνομιλεί με τους δυτικούς για το σαφάρι στην περιοχή του και πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν ιθαγενή- υπήκοο του. Η Αντωνίου κατέβασε μάλλον τ αυτιά της μετά από αυτά που άκουσε από τον Χατζηδάκη (όχι τον συνθέτη) και οι δήμαρχοι ...μακάριοι οι κοιμώμενοι...
Κανείς δεν ασχολείται με το γεγονός ότι το φυσικό αέριο θα περνά δίπλα μας και δεν θα το αγγίξουμε.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για νέο στήσιμο στα τέσσερα και προμηθευτείτε μπόλικη βαζελίνη...Περαστικά μας.
Υ/Γ Τι καλά που θα ήταν να διαψευσθούμε από τα γεγονότα...Δηλαδή να υπάρξει έλευση του φυσικού αερίου στην Καστοριά και όχι απλή διέλευση...

http://oladeka.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: