Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η “νόμιμη” λαθροϋλοτομία στο Γράμμο!

 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ...
  Εκτός από την παράνομη υλοτομία, που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ορεινό όγκο του Γράμμου, από εγχώριους και αλλοδαπούς επιδρομείς, υπάρχει διαχρονικά και η “νόμιμη” λαθροϋλοτομία, που γίνεται με νομότυπο τρόπο, κάτω από την “μύτη” των αρμοδίων δασικών αρχών!

  Την αποκάλυψη αυτή έκανε στην Εφημερίδα μας, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νεστορίου κ. Κων/νος Ζούτσος, ο οποίος είναι παράλληλα μέλος της επιτροπής διαχείρισης του δασικού πλούτου και εκπροσωπεί στον Δήμο της δημοτική κοινότητα Επταχωρίου, που διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο δάσος στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου.
  Η ιδιότυπη αυτή δραστηριότητα, που αφαιρεί κάθε χρόνο από τον Δήμο σημαντικά έσοδα, δεν οφείλεται στην απουσία συστηματικών ελέγχων από την πλευρά του Δασαρχείου αλλά στις αγκυλώσεις του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου, που επιτρέπει στους επιτήδειους να αισχροκερδούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος!

Όπως εξηγεί ο κ. Ζούτσος, η διαδικασία υλοτόμησης, ξεκινάει με την εγκατάσταση του αναδόχου ή  του υλοτομικού συνεταιρισμού σε προκαθορισμένη δασική έκταση, με βάση την διαχειριστική μελέτη, η οποία προβλέπει και τον όγκο των υλοτομηθέντων δασικών προϊόντων, που θα προέλθουν από αυτή.
Στην συνέχεια ο ανάδοχος, αφού υλοτομήσει ένα μικρό μέρος  του δάσους, στοιβάζει τα ξύλα στην άκρη του δρόμου και απευθύνεται στο Δασαρχείο, για να πάρει “μερικό πρωτόκολλο”, μεταφοράς των ξύλων.
Εκεί ακριβώς ο κ. Ζούτσος εντοπίζει το αδύνατο σημείο του νόμου, που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειο, για να μεταφέρουν πολλαπλάσιο όγκο ξυλείας, με το ίδιο πρωτόκολλο!
Δηλαδή, όπως εξηγεί, “Όταν ο έμπορος παίρνει από το Δασαρχείο το μερικό πρωτόκολλο, αρχίζει την μεταφορά των ξύλων σταδιακά,  αφήνοντας την ημερομηνία ανοιχτή... Σε περίπτωση ελέγχου από το Δασαρχείο κατά την διαδρομή, συμπληρώνει εκείνη την στιγμή την ημερομηνία, ενώ αν δεν υπάρξει έλεγχος, η ημερομηνία παραμένει ανοιχτή, για την επόμενη μεταφορά”!
  Μ΄ αυτό τον τρόπο αποκρύπτεται ο πραγματικός όγκος την ξύλων και εμφανίζεται ο πλασματικός, που συμφέρει τον έμπορο και με βάση τον οποίο αποδίδει το αντίστοιχο μίσθωμα, στον Δήμο, που χάνει ένα σημαντικό αριθμό εσόδων.
Αυτό που ζητάει σήμερα ο Δήμος Νεστορίου, είναι να καταργηθεί άμεσα το μερικό πρωτόκολλο και να αντικατασταθεί από το ολικό πρωτόκολλο, το οποίο θα συμπληρώνεται από τον ανάδοχο, μετά την ολική υλοτόμηση της δασικής έκτασης που ανέλαβε και την συνολική καταγραφή της ποσότητας των ξύλων από την δασική υπηρεσία.
  Σε ερώτησή μας, αν ο Δήμος απευθύνθηκε στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, για να ανατραπεί το υπάρχον καθεστώς, ο κ. Ζούτσος δήλωσε: “Το θέμα τέθηκε στον γενικό γραμματέα δασών, που επισκέφθηκε πέρυσι την Καστοριά, αλλά μας είπε ότι είναι αδύνατο να ανατραπεί, διότι είναι νόμος του κράτους και ο έμπορος δικαιούται να παίρνει μερικό πρωτόκολλο από την δασική υπηρεσία”!
Δηλαδή δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει τίποτα και το επίσημο κράτος νομιμοποιεί μια ακόμα αυθαιρεσία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...

http://kastoriani-estia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: