Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τα πιο πράσινα αυτοκίνητα στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2013

 

Μπορεί η έκθεση της Γενεύης φέτος να είχε επίκεντρο τα supercars, λόγω παρουσιάσεων από Ferrari, Lamborghini και McLaren, αλλά υπήρχε και πολύ ενδιαφέρον για όσους ψάχνουν κάτι που θα τους γλιτώσει χρήματα...
Λίγο πιο πέρα από τα εντυπωσιακά supercars, είδαμε αυτοκίνητα με 100g/km εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία ανήκαν στο 10% της έκθεσης από τα 90 συνολικά αυτοκίνητα που είδαμε. Κάποια είναι καθαρά και μόνο εκθεσιακά κομμάτια και άλλα είναι έτοιμα να βγουν στην παραγωγή. Εμείς μαζέψαμε τα 12 αγαπημένα μας πράσινα αυτοκίνητα από την έκθεση του 2013.

Audi A3 eTron
Με την δυνατότητα να μειώσει το κόστος του Audi A3 2.0 TDI diesel στη μέση, το A3 eTron ακούγεται πιο ενδιαφέρον από ότι φαίνεται. Αν και δεν έχει βγει στην παραγωγή ακόμα, η Audi προτρέχει με το eTron τεχνολογίας plug-in petrol-electric οπότε μην αποκλείετε να το δείτε σύντομα στην παραγωγή.
Η ιπποδύναμή του είναι 150hp με πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 1.4-λίτρων turbocharged, μαζί με ηλεκτρικό μοτέρ 100hp απόδοσης 0-100 σε 7,9 δευτερόλεπτα και οικονομία καυσίμου 188mpg, με 35g/km εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί να λειτουργεί για περίπου 50χιλιόμετρα με μόνη χρήση της μπαταρίας. Η τεχνολογία θα εφαρμοστεί και σε άλλα μοντέλα της Audi, όπως στο R8 που έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και δεδομένων των νέων υβριδικών McLaren P1 και Ferrari LaFerrari να είστε σίγουροι ότι θα το βρείτε πολύ σύντομα έτοιμο προς πώληση.

BMW i3
Μπορεί να εμφανίστηκε ως εκθεσιακό αλλά περιμένετε να δείτε αυτό το αυτοκίνητο σύντομα στις αντιπροσωπείες μέχρι το τέλος του έτους. Η νέα BMW i3 είναι εξολοκλήρου ηλεκτρική και μπορεί να σας μεταφέρει περίπου 161 χιλιόμετρα από γέμισμα. Μία από τις επερχόμενες προσθήκες είναι αυτή του δικύλινδρου κινητήρα που θα σας επιτρέψει μακρύτερα ταξίδια.
Το i3 έχει τη πίσω κίνηση των BMW οπότε θα πρέπει να διατηρεί την ευχάριστη οδική εμπειρία που μας έχουν συνηθίσει και σε συνδυασμό με τους 170 ίππους και το ιδιαίτερα ελαφρύ αμάξωμα θα πρέπει να είναι και σχετικά γρήγορο. Φυσικά, όλοι αυτοί οι συνδυασμοί δεν το αφήνουν να είναι φτηνό. Κάπου γύρω στις 40,000 λίρες Αγγλίας, ή $60,260 υπολογίστε.

Cadillac ELR
Σας παρουσιάζουμε το ELR, το αυτοκίνητο που η Cadillac υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο αυτοκίνητο πολυτελείας που συνδυάζει μπαταρία και βενζινοκίνηση. Βασισμένο στα Chevrolet Volt και Vauxhall Ampera, το ELR είναι όντως ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουμε δει.
Έχει πετρελαιοκινητήρα 1.4 λίτρων και μπαταρία 16.5kWh που παρέχει περίπου 56 χιλιόμετρα οδήγησης χωρίς καθόλου βλαβερές εκπομπές.

Citroen/Peugeot Hybrid Air
Ο συμπιεσμένος αέρας είναι η νέα στροφή στην τεχνολογία των πιο οικονομικών και πράσινων αυτοκινήτων σύμφωνα με την Citroen και την Peugeot. Στην φετινή έκθεση της Γενεύης έκαναν την εμφάνιση τους μερικά μοντέλα που χρησιμοποιούσαν συμπιεσμένο αέρα με την υποστήριξη ενός πετρελαιοκινητήρα. Το Citroen C3 και το Peugeot 2008 Hybrid Air έχουν μια δεξαμενή αποθήκευσης συμπιεσμένου αέρα που βρίσκεται κάτω από το αμάξωμα, στο κεντρικό τούνελ, η οποία γεμίζει κατά την φυσιολογική οδήγηση με αέρα και εκτονώνεται ελεγχόμενα μέσα στη δεξαμενή, εκτοπίζοντας υδραυλικό λάδι αντίστοιχου όγκου. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος οδήγησης για μέσα στην πόλη.
Δεν υπάρχουν ακριβής πληροφορίες για την απόσταση που μπορεί να διανύσει μόνο με αέρα αλλά ούτως ή άλλως είναι κάτι που ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένο. Περιμένετε να δείτε αυτά τα μοντέλα μετά το 2014.

McLaren P1
Επιτέλους, ένα supercar που δεν θα σας κάνει εχθρό των ακτιβιστών του περιβάλλοντος. Η McLaren P1 έχει υβριδική τεχνολογία ώστε να αποθηκεύει ενέργεια και να τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα της με αποτέλεσμα να εκπέμπει πολύ χαμηλά επίπεδα διοξειδίου, 200g/km.
Ωστόσο με τον twin-turbo V8 κινητήρα χωρητικότητας 3.8 λίτρων, θα πιάνει τα 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα και θα φτάνει περίπου τα 349 χιλιόμετρα την ώρα τελική. Δεν θα σας έρθουν φτηνά όλα αυτά πάντως, γύρω στα $1,304,629, όμως σκεφτείτε πόσα θα γλιτώσετε από τις βενζίνες μελλοντικά.

Mitsubishi CA-MiEV
Το συμπαθέστατο, ακόμα εκθεσιακό, Mitsubishi CA-MiEV μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο εμφανισιακά αλλά έχει μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά που θα δούμε σύντομα σε πολλά μοντέλα Mitsubishi.
Είναι ηλεκτροκίνητο δεύτερης γενιάς και έτσι έχει ήδη λύσει κάποια ζητήματα. Χάρη στο εύρος που καλύπτει, περίπου 299 χιλιόμετρα, μπορεί να διανύσει την διπλάσια απόσταση από τα περισσότερα ηλεκτροκίνητα και φορτίζει ασύρματα με εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, κάτι πολύ χρήσιμο αν μένει κανείς σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Και πάει και μια χαρά αφού έχει 107 ίππους.

Nissan Leaf
Μέχρι στιγμής η Nissan έχει πουλήσει 50000 Leaf. Το πιο επιτυχημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει και δεύτερη έκδοση που είδαμε πρώτη φορά εδώ. Το σημαντικότερο νέο είναι ότι το νέο Leaf θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο στο Sunderland στην Αγγλία.
Οι βασικές αλλαγές στο σχεδιασμό αφορούν την τοποθέτηση του φορτιστή από το πίσω μέρος, κάτω από το καπό και ότι ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 40 λίτρα ενώ το σημείο φόρτισης έχει αποκτήσει LED φώτα για να φορτίζει εύκολα και την νύχτα. Διανύει ακόμα περίπου 161 χιλιόμετρα από γέμισμα.

SEAT Mii Ecofuel
Το SEAT Mii EcoFuel είναι το πιο πράσινο αυτοκίνητο της ισπανικής μάρκας καθώς έχει αντικαταστήσει τα καύσιμα με φυσικό αέριο. Έτσι οι εκπομπές του πέφτουν στις 79g/km και επίσης εξοικονομεί τεράστια ποσά ενέργειας με την τεχνολογία μετατροπής ενέργειας που διαθέτει καθώς με την λειτουργία stop-start.
Η SEAT έχει εκτιμήσει πως για 100 χιλιόμετρα θα χρειαστείτε περίπου $3,92 που είναι τα μισά από όσα θα χρειαστείτε για ένα συμβατικό Mii.

Toyota i-ROAD
Η Toyota δεν σταματά να μας παρουσιάζει παράξενα αυτοκίνητα και τώρα γνωρίσαμε το τρίτροχο i-ROAD, το οποίο έχει στόχο να αλλάξει τον τρόπο μεταφοράς σε όλα τα αστικά κέντρα, λόγω μεγέθους, δυνατότητα ελιγμών και σύντομης φόρτισης. Μπορεί να θυμίζει μηχανάκι αλλά δεν χρειάζεστε κράνος ενώ συνδυάζει όλα τα προτερήματα της οδήγησης ενός δίτροχου με αυτά της οδήγησης ενός αυτοκινήτου.
Τροφοδοτείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ για περίπου 48 χιλιόμετρα ανάμεσα σε τρίωρες φορτίσεις, έχει δύο θέσεις, σύστημα υποβοήθησης στροφών και με το πολύ μικρό του πλάτος θα το στριμώξετε όπου θέλετε.

Volkswagen XL1
Γνωρίστε το πρώτο αυτοκίνητο ενός λίτρου. Μπορεί να ταξιδέψει 100 χιλιόμετρα με ένα λίτρου καυσίμου χάρη στην τρομερά αποδοτική μηχανή του, που συνδυάζει diesel και ηλεκτρικό.
Το XL1είναι από τα πιο εντυπωσιακά του είδους αφού έχει πολύ μοντέρνο σχεδιασμό αν και δυστυχώς η εταιρία έχει σκοπό να κατασκευάσει μόνο 250 τέτοια διθέσια για την ώρα, αν και πληροφορίες λένε πως αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση μπορούν να φτάσουν τα 5000 κομμάτια.

Volkswagen Golf Bluemotion
Το Volkswagen Golf Bluemotion μπορεί να μην είναι το πιο φαντασμαγορικό αυτοκίνητο της έκθεσης, αλλά για όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους είναι πολύ γνώριμη εικόνα. Είναι βασισμένο στο MK7 Golf, μπορεί να φτάσει τα 88.3mpg με 85g/km εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άρα να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε βάθος χρόνου.
Τροφοδοτείται από έναν turbodiesel κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων με 110 ίππους και ντεπόζιτο 50 λίτρων που σας επιτρέπουν ταξίδια 1609 χιλιομέτρων από γέμισμα.

Volvo V60 Plug-In Hybrid
Η Volvo μας επιβεβαίωσε την παραγωγή του V60 Plug-In Hybrid, του υβριδικού που έχει 48g/km εκπομπές διοξειδίου. Αυτό είναι εκπληκτικό όταν ανακαλύψαμε ότι έχει 215 ίππους από τον turbodiesel κινητήρα του των 2,5 λίτρων και άλλους 70 ίππους από τον ηλεκτρικό του κινητήρα.
Βέβαια ότι γλιτώσετε από καύσιμα και φόρους θα το πληρώσετε στην αγορά, με $73,480. Μπορεί να είναι ακριβό αλλά είναι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας που τόσο καιρό περιμέναμε. 

tro-ma-ktiko.

το διαβάσαμε εδώ:http://fonaklas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: