Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Έπιασαν …δουλειά οι αλληλέγγυοι καλλιεργητές στην Καστοριά (αναλυτικό ρεπορτάζ)

 

Και το όνομα αυτών …Αλληλέγγυοι Καλλιεργητές. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ομάδα ανθρώπων που αποφάσισαν να αφήσουν τη …ζεστασιά του καναπέ και να βγουν στην ύπαιθρο με σκοπό την ίδρυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός παράλληλου και εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας της οικονομικής

ζωής.

Οι Αλληλέγγυοι Καλλιεργητές έκαναν, λοιπόν, κάτι πολύ απλό, αλλά, ταυτόχρονα, πολύ έξυπνο, ζητώντας από το δήμο και το Γηροκομείο Καστοριάς την παραχώρηση μίας κοινόχρηστης έκτασης, η οποία, ούτως ή άλλως, δε χρησιμοποιούνταν, προκειμένου να τη διαθέσουν σε όποιους πολίτες ενδιαφέρονται προκειμένου να καλλιεργήσουν εκεί λαχανικά ή ό,τι άλλο επιθυμούν, έτσι ώστε να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά και να παραχωρήσουν μέρος της παραγωγής τους στους ανήμπορους οικονομικά συμπολίτες τους, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Καστοριάς.

Η δράση αυτή πήρε «σάρκα και οστά» την περασμένη εβδομάδα, μετά την παραχώρηση έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών και στο Γηροκομείο από τους προαναφερόμενους φορείς, και, στη συνέχεια, τη διανομή της στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς που έφτασαν τους 80.

«Είμαστε μια ομάδα πολιτών που συλλάβαμε την ιδέα να αξιοποιήσουμε διάφορους αχρησιμοποίητους χώρους πρασίνου, αστικούς και περιαστικούς, έτσι ώστε να περάσουμε το μήνυμα της φυσικής ζωής και της εργασίας στην ύπαιθρο, με τις καλλιέργειες που θα αναπτυχθούν να είναι βιολογικές χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Απώτερος δε, στόχος είναι να υπάρχει η ανάπτυξη των σχέσεων των συγκαλλιεργητών που θα δραστηριοποιούνται σε ένα ενιαίο χώρο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αλληλεγγύη και να βοηθηθεί και το κοινωνικό σύνολο», εξήγησε, μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ, ο υπεύθυνος της ομάδας, Θόδωρος Βασιλείου.

Ήδη, πάντως, το ενδιαφέρον των δυνητικών καλλιεργητών είναι εξαιρετικά μεγάλο, ενώ εάν καλυφθούν όλα τα διαθέσιμα αγροτεμάχια, η διανομή της έκτασης θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια, όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο για αιτήσεις νέων εκτάσεων που υπάρχουν αχρησιμοποίητες στα όρια του δήμου.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτό, εκτός από τις καλλιέργειες θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις και ενημερωτικά σεμινάρια για τις βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και συναντήσεις ανταλλαγών προϊόντων.
ΣΕΝΤΡΑ

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2013/05/blog-post_4916.html#ixzz2TduhSXMi

Δεν υπάρχουν σχόλια: