Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Καστοριανός Παλμός στην Αμερική

 

Καστοριανός Παλμός στην Αμερική

Μετά από τρεις δεκαετίες οι Καστοριανοί σκέφτονται να βάλουν πλώρη για Αμερική

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, οι νέοι άνθρωποι, βάζουν πλώρη για μια ξένη χώρα προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Πρόκειται φυσικά για μια πολύ δύσκολη απόφαση, να αποφασίσει κάποιος να ρίξει μαύρη πέτρα στη χώρα του, δυστυχώς όμως, για πολλούς αποτελεί τη μοναδική διέξοδο. Ωστόσο, η μετανάστευση, δεν αποτελεί ένα καθαρά σύγχρονο φαινόμενο, αλλά πολλές δεκαετίες πριν, αποτελούσε τη μοναδική λύση για ένα καλύτερο μέλλον.

Αρκετοί ήταν και οι Καστοριανοί που άφησαν πίσω την πόλη τους. Ένας συχνός προορισμός ήταν και η μακρινή Αμερική. Με την πάροδο του χρόνου οι Καστοριανοί μετανάστες ορθοπόδησαν, έφτιαξαν από την αρχή τη ζωή τους, αλλά η αγάπη τους για την ιδιαίτερή τους πατρίδα, ουδέποτε έπαυσε. Μάλιστα, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη τους για την πατρίδα τους, δημιούργησαν και το Σύλλογο Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, ο οποίος απαρτίζεται από 1.200 οικογένειες, όπου κατά πλειοψηφία κατοικούν στην Νέα Υόρκη, ενώ ένα ποσοστό τους, είναι διασκορπισμένο σε όλη την Αμερική, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Φλόριντα. Συνεπώς, παντού υπάρχει ένας Καστοριανός…

IMG 6136

Δεν χρειάζονταν να μεταναστεύσουν οι Καστοριανοί

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” κ. Βασίλειο Ζήση, το μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική, είχε καταλαγιάσει αρκετά τη δεκαετία του ’80, γεγονός όμως το οποίο αποτελούσε επιλογή της μεταναστευτικής υπηρεσίας και γενικότερα της πολιτικής που θέλησε να ακολουθήσει η Αμερική «Μετά το 1980, η προτίμηση της μεταναστευτικής υπηρεσίας, στόχευσε σε άλλες περιοχές και χώρους, για πολλούς και διάφορους γεωπολιτικούς λόγους. Αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι παιχνίδια μεγαλύτερα από εμάς. Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι ταυτόχρονα, δεν υπήρχε και η πρόθεση από τη μεριά της Ελλάδας για μετανάστευση, λόγω του ότι η οικονομία και ειδικά της Καστοριάς, εκείνη την περίοδο, ήταν πάρα πολύ καλή, οπότε δεν υπήρχε λόγος για να ξενιτευτεί ο κόσμος».

Παρ’ αυτά, οι καιροί, δεν είναι πλέον ανθηροί, και στα αυτιά του κ. Ζήση, καταφθάνουν διάφορες πληροφορίες, όπου αρκετοί εκδηλώνουν την επιθυμία να μεταναστεύσουν στην Αμερική, γεγονός που για τον ίδιο είναι κατά κάποιο τρόπο θετικό «Από μια άποψη, δεν είναι καλό για την πατρίδα μας, να φεύγουν από αυτή τα παιδιά της. Από την άλλη, είναι θετικό για εμάς, καθώς θα ανανεώσουμε τις γενιές που χρειαζόμαστε και θα έρθει και νέο αίμα από την Ελλάδα. Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί αυτό».

Ο κ. Ζήσης, θέλησε να περιγράψει το πόσο δύσκολο είναι να μεταναστεύσουν οι Έλληνες στην Αμερική, δηλώνοντας στους “Ορίζοντες” τα ακόλουθα «Εγώ, είμαι Αμερικανός πολίτης και προσπαθώ να φέρω τα αδέλφια μου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και οχτώ και δέκα χρόνια, έως ότου έρθουν επίσημα. Και αυτό συμβαίνει γιατί, υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι διορίζουν έναν άλφα αριθμό ατόμων, τον οποίο και επιτρέπουν να έρθουν στην Αμερική. Επιτρέπουν για παράδειγμα 1.000 άτομα να έρθουν, τη στιγμή που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10.000».

IMG 6145

Πάνω από 100.000 ευρώ έχει δωρίσει ο Σύλλογος Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” μέσα σε ένα χρόνο

Ο ΣύλλογοςΚαστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” έχει σταθεί, στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε φορείς οι οποίοι ασχολούνται με το γενικό σύνολο. Μάλιστα οι σχέσεις με την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, σύμφωνα με τον κ. Ζήση, είναι άριστες «Η οικονομική κατάσταση, θα τολμούσα να πω, ότι είναι άσχημη. Για αυτό τον τελευταίο χρόνο έχουμε δωρίσει περίπου 100.000 ευρώ στην Ι.Μ. Καστοριάς, προκειμένου να χρησιμοποιούν για το κοινό όφελος».

Με τα χρήματα αυτά, εξασφαλίστηκε το λάδι, τρόφιμα μακράς διάρκειας, αλλά και γεύματα αγάπης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν δωρεές στο Γηροκομείο Καστοριάς, σε Συλλόγους και στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ πρόσφατα ο Σύλλογος, ανέλαβε τα έξοδα για την προτομή “Καραβαγγέλη” στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα «Ο Σύλλογός μας πάντοτε είναι αρωγός σε κάθε είδους προσπάθεια. Επίσης, ένα σημαντικό θέμα, πάνω στο οποίο αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα η Καστοριά, είναι η αιμοκάθαρση. Στο Γενικό Νοσοκομείο, δεν υπάρχουν αρκετές καρέκλες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα περίπου 45 άτομα, τα οποίες τις χρειάζονται. Έτσι ο Σύλλογος μας, θα αναλάβει τα έξοδα μιας καινούργιας καρέκλας αιμοκάθαρσης, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η οικονομική βοήθεια του ΣυλλόγουΚαστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” δεν ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα, αλλά 100 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1910. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και ένα βιβλίο, με όλες τις δράσεις στήριξης και συμπαράστασης. Αναφορικά, ο Σύλλογος, είχε αγοράσει ομόλογα του Αμερικανικού κράτους, όταν αυτό βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη και δυσκολία κατά την εποχή του πολέμου, αξίας 250.000 δολαρίων. Επίσης, είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού κράτους και πάλι την εποχή του πολέμου και είχε στείλει χρήματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καστοριά, πριν ακόμα ελευθερωθεί «Οι πρώτοι Καστοριανοί που ήρθαν στην Αμερική, ήρθαν με Τουρκικά διαβατήρια, καθώς δεν υπήρχαν Ελληνικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, πως μια από τις δωρεές που δόθηκε στην Μητρόπολη Καστοριάς, ήταν 1.000 δολάρια το 1910, προκειμένου να αγοραστούν φαγητά, να μοιραστούν και να ταϊστεί ο κόσμος, ο οποίος πεινούσε πάρα πολύ. Τα χρήματα ήταν πολλά και έγιναν πολλές δωρεές ενδιάμεσα. Το υδραγωγείο της Καστοριάς, είναι επίσης δωρεά από το Σύλλογό μας. Επίσης, είναι και διάφορες άλλες δράσεις, οι οποίες δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο ο Σύλλογός μας, ήταν και πάντα θα είναι αρωγός», ήταν τα λόγια του κ. Ζήση.

IMG 6135

Όπως γίνεται αντιληπτό, η προσφορά του Συλλόγου, είναι πάρα πολύ έντονη και σε όλους τους τομείς. Ο κ. Ζήσης όμως, θέλησε να εκφράσει και ένα παράπονο «Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, για αυτό που θα πω, ως Σύλλογος, θα θέλαμε μια άλφα αναγνώριση, για όλα όσα έχουμε κάνει και έχουμε προσφέρει στην πατρίδα μας».

Τόπο στα νιάτα..!

Φυσικό επόμενο είναι, τα νεαρά άτομα του Συλλόγου Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, να μην έχουν το ίδιο δέσιμο με την ιδιαίτερή τους πατρίδα την Καστοριά, στο βαθμό που τον έχουν οι πρόγονοί τους.

IMG 6134

Αρκετά είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που βρίσκουν διέξοδο στο Σύλλογο, αλλά γίνονται έντονες προσπάθειες προκειμένου να προσελκύσουν νέα ηλικιακά άτομα «Προσπαθούμε να φέρουμε νέους ανθρώπους», σχολίασε ο κ. Ζήσης και συνέχισε λέγοντας «αλλά είναι λίγο δύσκολο αυτό, διότι οι νέοι, δεν συνδέονται όπως συνδεόμαστε εμείς οι παλιότεροι μεταξύ μας. Εμάς μας συνέδεε το γεγονός ότι μεταναστεύσαμε, ήμασταν γνωστοί μεταξύ μας, είχαμε το ίδιο επάγγελμα και τους ίδιους κύκλους και όλα αυτά μας ένωναν. Τώρα τα νέα παιδιά, έχουν τους δικούς τους κύκλους, έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις και είναι πολύ δύσκολο να τους φέρουμε». Δύσκολο εμπόδιο, αλλά όχι απροσπέλαστο και προκειμένου να προσελκύσει νέο αίμα, ο Σύλλογος, πραγματοποιεί διάφορες δράσεις για τη νεολαία«Ελπίζουμε να συνεχίσουν τα παιδιά μας να ασχολούνται, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το έργο μας».

Καθημερινά, ο Σύλλογος, εκτελεί λειτούργημα και αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για όλους«Υπάρχουν άτομα, που ο Σύλλογός μας, τα δίνει ζωή. Είναι η οικογένειά τους, καθώς υπάρχουν άτομα που έχουν χάσει τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους έχουν φύγει και δεν έχουν κανένα στο σπίτι τους, και για αυτό ο Σύλλογος, αποτελεί το σπίτι τους», επεσήμανε ο κ. Ζήσης.

IMG 6133

Χορεύουμε;

Οι παραδοσιακοί τοπικοί χοροί, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Σύλλογο. Υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου, πραγματοποιούνται μαθήματα στα παιδιά. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη, να δημιουργηθεί και ένα χορευτικό τμήμα και για τους γονείς των παιδιών.

Επιπλέον, ο Σύλλογος συμμετέχει όχι μόνο σε ομογενειακές εκδηλώσεις, αλλά και σε διάφορες άλλες. Μάλιστα πριν από 6 περίπου μήνες, επισκέφτηκε το χορευτικό, ο τοπικός Γερουσιαστής και έτσι σε μια εκδήλωση όλων των εθνικοτήτων συμμετείχε και ο ΣύλλογοςΚαστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, όπου και το χορευτικό του εκπροσώπησε επάξια την Ελληνική κοινότητα. «Είναι ένας τρόπος να έρθουν και τα παιδιά των μεταναστών της πρώτης γενιάς, να χορέψουν, να μάθουν και να διασκεδάσουν»,σχολίασε ο κ. Ζήσης.

Β. Ζήσης: «Εύχομαι ένα καλύτερο μέλλον για την Καστοριά»

Κλείνοντας ο κ. Βασίλειος Ζήσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, θέλησε να ευχηθεί στους συμπατριώτες του «Να καλυτερέψουν τα πράγματα, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η Καστοριά. Να δει ο κόσμος καλύτερες μέρες. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε. Δεν θέλουμε, ούτε ζητάμε τίποτα άλλο. Μόνο να βλέπουμε και να ακούμε, καλά και ευχάριστα πράγματα για την πόλη μας» και θέλησε να στείλει τους χαιρετισμούς του προς όλους τους Καστοριανούς, και να τους επισημάνει ότι η σκέψη των Καστοριανών μεταναστών, βρίσκεται πάντοτε στην πατρίδα τους, καθώς τα προβλήματα είναι γνωστά.

Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Χρύσα Κοσμίδου

xk@orizontespress.com

Αναστασία Τζάκα

tzaka@orizontespress.com

το διαβάσαμε εδώ:http://fouit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: