Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πώς θα φτιάξετε ένα περιβόλι... στο μπαλκόνι σας

 

της Κάτιας Γερακαρίτου

Δεν θέλει κόπο... θέλει χρόνο, θέλει αγάπη και μεράκι για τη δημιουργία ενός μικρού λαχανόκηπου στο μπαλόνι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τα τελευταία χρόνια βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστική την ιδέα και προχωρούν στην υλοποίησή της με την καλλιέργεια των κηπευτικών της αρεσκείας τους.
Ακόμα κι αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για λίγες ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια αλλά και αρωματικά φυτά (άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη). 
«Αυτό που χρειάζεται να δει κάποιος είναι ο χρόνος του και όχι ο χώρος και τα χρήματα» ανέφερε στηVoria.gr ο Ανδροκλής Γιάτσογλου από το εργαστήρι «Κήπος με τα χεράκια μου», σημειώνοντας ότι χρειάζεται να διαθέτεις λίγη ώρα καθημερινά. 
Τι χρειάζεται κάποιος που θέλει να γίνει ένας αγρότης του μπαλκονιού; Σπόρους λαχανικών ή μικρά έτοιμα φυτά για μεταφύτευση, χώμα καλής ποιότητας, πήλινες ή πλαστικές γλάστρες και ζαρντινιέρες και νερό. Επίσης, καλλιέργεια λαχανικών μπορεί να γίνει πλέον και σε ειδικούς σάκους φύτευσης. Πάντα βέβαια πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το μέγεθος του φυτού που θα καλλιεργήσουμε με το μέγεθος του χώρου που χρειάζεται.
Το κόστος, σύμφωνα με τον κ. Γιάτσογλου είναι μικρό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αν κάποιος θέλει να καλλιεργήσει πέντε ντοματιές, θα χρειαστεί περίπου 5 ευρώ για τα φυτά, ανάλογο ποσό για τις γλάστρες και λίγο παραπάνω για το χώμα. «Με περίπου 20 ευρώ μπορείς να ξεκινήσεις να καλλιεργείς» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλό να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χώμα και να προτιμάτε από κάποιο φυτώριο, συσκευασμένο και όχι από κάποιο χωράφι, το οποίο είναι πιθανό να είναι γεμάτο με ζιζάνια, σπόρους και υπολείμματα άλλων φυτών με ασθένειες.
Απαραίτητο είναι ο επίδοξος καλλιεργητής να προσέξει το πότισμα των λαχανικών. Όπως ανέφερε ο κ.  Γιάτσογλου δεν γίνεται ούτε να υπερ- ποτίζουμε τα φυτά, ούτε και να τα αφήνουμε απότιστα. «Η κηπουρική έχει κάποιους κανόνες, θέλει τακτικό πότισμα» υπογράμμισε, αναφέροντας παράλληλα ότι το μέρος που θα τοποθετηθούν τα λαχανικά θα πρέπει να έχει καλή ηλιοφάνεια και προστασία απο τον δυνατό άνεμο.
Τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται, προκειμένου κάποιος να δημιουργήσει το δικό του λαχανόκηπο μπορεί να τις αποκτήσει στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο Εργαστήρι κηπουρικής «Κήπος με τα χεράκια μου», από τη δασολόγο Αιμιλία Ροδοπούλου και τον Ανδροκλή Γιάτσογλου, που ασχολείται με την αγροτική επιχειρηματικότητα.  

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: