Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Στο 1 ευρώ/στρέμμα ο φόρος στα αγροτεμάχια

vOwgD

 

Στο ένα ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα αγροτεμάχια, με απαλλαγή των κτισμάτων, κατέλειξε το υπ. Οικονομικών μετά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Την ίδια ώρα επιβαρύνονται τα αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας.

..Την τελική έγκριση της τρόικας αναμένει εντός της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προκείμενου να προχωρήσει αύριο, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στη Βουλή. Η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον ΕΝΦΙΑ θα γίνει πριν την ψήφιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού κάτι που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.

..Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) τα κλιμάκια για τις οικίες μειώνονται από 30 σε 12. Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ακόμη προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%. Προβλέπονται δε σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.

Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Από την προσαύξηση κατοικίας στα αγροτεμάχια, απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ. Εξαιρούνται ακόμη από το φόρο μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θερμοκήπια, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων , κ.α..

Στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα. Τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.

πηγή: paseges.gr

το διαβασαμε εδω : http://ziokari-kastoria.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: