Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Το αγριολούλουδο «Γκορέτσι» (Πρίμουλα η εαρινή), που εναποθέτουν οι κάτοικοι του Γέρμα Καστοριάς στον Επιτάφιο του χωριού τους, κατά τη Μεγάλη Παρασκευή.

 

Το αγριολούλουδο "Γκορέτσι" - Πρίμουλα.

Οι κάτοικοι του Γέρμα Καστοριάς ήταν ανέκαθεν ευσεβείς χριστιανοί και πιστοί τηρητές των θρησκευτικών τους παραδόσεων. Στις παραδόσεις αυτές περιλαμβάνεται και η συλλογή (μάζεμα) απ’ το βουνό Μουρίκι ενός «αλπικού» και πανέμορφου αγριολούλουδου, που φέρει την τοπική ονομασία «Γκορέτσι» (Πρίμουλα η εαρινή), και (περιλαμβάνεται επίσης) η εναπόθεσή του στον Επιτάφιο του ενοριακού τους ναού, κατά τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τα εύοσμα «γκορέτσια» τα συλλέγουν κάθε χρόνο απ’ τις ψηλές βουνοκορφές του Μουρικιού οι βοσκοί των αιγοπροβάτων τής περιοχής του, καθώς και άλλοι ευλαβείς Γερμανιώτες. Μερικοί απ’ τους τελευταίους ανέβηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2014 στο όρος Μουρίκι (υψ. 1.703 μ.), επισκέφτηκαν την περιοχή «Χαρούπα», όπου βρίσκεται η γνωστή «βρύση του Αμπάζ-Αγά», παρατήρησαν, θαύμασαν και συνέλεξαν με ιδιαίτερη προσοχή και περίσκεψη αρκετά «γκορέτσια» και ακολούθως τα μετέφεραν στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου του χωριού τους. Φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη επίσκεψή τους στο Μουρίκι και από τα λουλούδια που συνέλεξαν εκεί παρατίθενται εδώ.

"Γκορέτσια" στο Μουρίκι.

Η Σταύρωση του Χριστού.
Εικονίδιο στον Γέρμα Καστοριάς (έτ. 1775)

Χρυσοκέντητος Επιτάφιος στον Γέρμα (18ος αι.;)

Εικόνα και σύνθεση απ' τον Γιώργο Αλεξίου.

Ανθοδέσμη σε βράχο.

Οι δύο βρύσες στην περιοχή Χαρούπα.

Ο Γιώργος Αλεξίου στη βρύση του "Αμπάζ-Αγά".

Δάσος οξιάς στο Μουρίκι.

Η περιοχή "Μαύρη Πέτρα" στο Μουρίκι.

Λοφίσκος με "γκορέτσια"

http://fos-kastoria.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: