Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Vintage! Καλοκαιρινό γλυκό με μελωμένες φρυγανιές, κρέμα γάλακτος και κρέμα πορτοκάλι

 

Πόσες δεκαετίες να έχει στην πλάτη του αυτό το υπέροχο, δροσερό ελαφρύ και ταπεινό γλυκό με απλά υλικά; Πόσες παιδικές μνήμες;

Θα είμαι ειλικρινής… δεν έχω ιδέα ποιανού είναι αυτή η συνταγή. Καπου την πήρε το μάτι μου στο facebook και επειδή κάτι ξύπνησε μέσα μου από το παρελθόν έγραψα τα υλικά σε ένα κομμάτι χαρτί να βρίσκεται. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό και φτηνό καλοκαιρινό γλυκό που συνήθιζαν στην Ελλάδα. Και πραγματικά είναι υπέροχο και ελαφρύ μια και δεν έχει ούτε αυγά ούτε βούτυρα. Φυσικά τη ζάχαρη δεν την αποφεύγεις αλλά κάνεις ότι δεν την βλέπεις

glyko fryganies portokali Vintage! Καλοκαιρινό γλυκό με μελωμένες φρυγανιές, κρέμα γάλακτος και κρέμα πορτοκάλι

Τι θα χρειαστούμε
  • Φρυγανιές, ανάλογα με το ταψί σας, στο δικό μου χωράνε γύρω στις 20

Για το σιρόπι

  • 1,5 ποτήρι ζάχαρη (330 γρ.)
  • 1,5 ποτήρι  νερό (330 γρ.)
  • 1 φλούδα λεμονιού (και να μην έχετε δε πειράζει)

Για την κρέμα με γάλα

  • 4 ποτήρια (1 λίτρο) φρέσκο γάλα
  • 8 κουταλιές  σούπας κορν φλάουρ
  • 0,5 ποτήρι  ζάχαρη (100 γρ.)

Για την κρέμα πορτοκάλι

  • 4 ποτήρια  φρέσκο χυμό πορτοκάλι (1 λίτρο)
  • 8 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  • 0,5 ποτήρι ζάχαρη (100 γρ.)
Πως το κάνουμε

Απλώνουμε τις φρυγανιές μας στο ταψί σε μια στρώση όσο καλύτερα και πιο τακτοποιημένα μπορούμε

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, αφήνουμε να πάρουν βράση και μετράμε 5 λεπτά. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Αν βιάζεστε βάλτε το κατσαρολάκι να ακουμπήσει σε ενα μεγαλύτερο σκεύος με νερό.

Ρίξτε το σιρόπι στις φρυγανιές να μουλιάσουν.

Ετοιμάστε 2 μικρά μπολάκια. Βάλτε στο ένα τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ για την κρέμα γάλακτος και στο άλλο τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ για την κρέμα πορτοκάλι. Ανακατέψτε. Προσθέστε στο ένα λίγο γάλα και στο άλλο λίγο χυμό και ανακατέψτε καλά.  Αυτό το κάνουμε για να μη μας σβωλιάσει το κορν φλάουρ.

Στο κατσαρολάκι βάλτε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί. Προσθέστε το μείγμα απο το μπολάκι με το γάλα. Ανακατέψτε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να γίνεται κρέμα. Προσοχή μη σας κολήσει, ανακατεύετε συνέχεια.  Βγάλτε το από τη φωτιά κι αφήστε το 2 λεπτά να κρυώσει. Απλώστε την κρέμα γάλακτος πάνω στις φρυγανιές. Αφήστε το να κρυώσει τελείως ή πετάξτε το μέσα στο ψυγείο για πιο γρήγορα.

Σε άλλο κατσαρολάκι ή στο ίδιο αν δε βαριέστε να το πλένετε βάλτε τον υπόλοιπο χυμό να ζεσταθεί. Προσθέστε το μείγμα από το μπολάκι με το χυμό. Όπως και πριν ανακατέψτε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να γίνεται κρέμα. Προσοχή μη σας κολήσει, ανακατεύετε συνέχεια.  Βγάλτε το από τη φωτιά κι αφήστε το 2 λεπτά να κρυώσει.

Απλώστε την κρέμα πορτοκάλι πάνω στην κρέμα γάλακτος και βάλτε το ταψί στο ψυγείο.

Καλό είναι να μείνει στο ψυγείο ενα 10ωρο οπότε γλύψτε την κουτάλα να σας φύγει η λαιμαργία και ξεχάστε το. Αν το κόψετε νωρίς δε θα έχουν σταθεροποιηθεί καλά οι κρέμες και θα έχετε το φαινόμενο σπλατς.

Το ότι αυτό το γλυκό συνηθίζεται με χυμό πορτοκάλι δεν είναι λόγος για να μη δοκιμάσετε και άλλους χυμούς. Εμείς το πορτοκάλι το φάγαμε, είμαστε ήδη στο ροδάκινο και ένας χυμός λεμόνι περιμένει στο ντουλάπι. Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι πως θα ήταν με φρεσκοστυμμένο καρπούζι. Άσε που δε βλέπω το λόγο να μη τη δοκιμάσω και με φρουκτόζη για διαβητικους. Τα πάντα όλα. Αυτό το γλυκό είναι τα μελομακάρονα του καλοκαιριού λέμε!

Υ.Γ. Στη φωτογραφία ειναι η βερσιόν με το χυμό ροδάκινου διότι και καθότι η βερσιόν με το χυμό πορτοκάλι φαγώθηκε προ ημερών όπως είπαμε.

Έγραψε η Μαίρη Χαρίσκου

http://www.sheblogs.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: