Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ο βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης (9ος αιών).

Ο Βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καστοριά εκπέμπει S.O.S.
 

   Κοντά στο χωριό Μεταμόρφωση Καστοριάς και σε απόσπαση 10 χιλ. περίπου από την πόλη, σώζεται μισοερειπωμένος ένας πανέμορφος Βυζαντινός Ναός. Πρόκειται για έναν τρίκογχο, μονόκλιτο, τρουλαίο ναό της Μεσοβυζαντινής περιόδου (9ουαιώνα;), που είναι κτισμένος στην κορυφή ενός μικρού λόφου, δίπλα στη λίμνη. Το μνημείο αυτό είναι από τα παλαιότερα Βυζαντινά της Καστοριάς και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αρχαϊκά στοιχεία πούεμφανίζει. Μαζί με την Παναγία την Κουμπελίδικη, είναι οι μοναδικοί Σταυροειδείς ναοί της περιοχής, που ακολουθούν τον αρχαιότατο τύπο του τρίκογχου. Στον τύπο αυτό, ο εγγεγραμμένος σταυρός σχηματίζεται με κόγχες, που ανοίγονται στους 3 τοίχους του ναού.

Ο παραλίμνιος λόφος με το ναό στην κορυφή του.

   Γύρω απ’ τον εν λόγω βυζαντινό ναό, τον «αδελφό» της Κουμπελίδικης, έγιναν και ολοκληρώθηκαν πριν μερικά χρόνια αρχαιολογικές ανασκαφές. Έκτοτε όμως, δυστυχέστατα, αυτό το μοναδικό και σημαντικότατο χριστιανικό μνημείο ξανααφέθηκε απ’ τους «αρμόδιους» εκτεθειμένο στη βροχή, στο χιονιά και στους βοριάδες και τώρα κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή.

   Εάν ο ναός αυτός βρισκόταν σε άλλη χώρα, έστω και βαλκανική, θα είχε διασωθεί και αξιοποιηθεί προ πολλού. Εδώ σπαταλούμε εκατομμύρια Ευρώ για τη «μελέτη του βίου της αρκούδας» και δεν διαθέτουμε λίγα χρήματα για τη διάσωση του αναφερόμενου εκκλησιαστικού «θησαυρού». Επιβάλλεται να ενδιαφερθούν τώρα και να επέμβουν άμεσα προς διάσωσή του οι «πνευματικοί ταγοί» της περιοχής μας, διότι, όπως φαίνεται, θα καταρρεύσει πλήρως κατά τον επερχόμενο χειμώνα.



Άποψη του ναού.



 

Εσωτερικό του ναού.

Ο Γιώργος Αλεξίου, τακτικός επισκέπτης,

προσκυνητής και θαυμαστής του ναού.

http://fos-kastoria.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: