Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Φτιάξτε το δικό σας καζάνι για τσίπουρο με μια... χύτρα ταχύτητος ~ Οδηγίες βήμα-βήμα

 


Μια χύτρα ταχύτητας, αυτή που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μπορεί να μετατραπεί σε αποστακτική συσκευή πολύ απλά.

Ξεκινήστε από μια τέτοια αποστακτική που δεν θα σας υποβάλει σε έξοδα.
Για το σκοπό αυτό:

► Αφαιρέστε τη βαλβίδα από το καπάκι.

► Προσαρμόστε στη υποδοχή της βαλβίδας ένα σωλήνα από τεφλόν μήκους 10 περίπου εκατοστών.

► Πάρτε ένα χάλκινο σωλήνα (από καθαρό χαλκό) μήκους 3 μέτρων περίπου από κουλούρα ώστε να τον διαμορφώστε στο επιθυμητό σχήμα με μεγαλύτερη ευκολία.

► Διαμορφώστε το σωλήνα χαλκού σε μορφή σπείρας (σερπαντίνας) προσέχοντας ώστε η κλίση του σωλήνα να έχεικαθοδική μόνον πορεία.

► Συνδέστε ιην άκρπ του σωλήνα από τεφλόν με την άκρη του χάλκινου σωλήνα.
     Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σφικτήρες για καλύτερη σύνδεση του σωλήνα τεφλόν με τη βαλβίδα και το χάλκινο σωλήνα.

► Βυθίστε τη σερπαντίνα μέσα σε ένα πλαστικό κουβά και περάστε την από μια μικρή τρύπα (ανάλογη με τη διάμετρο του σωλήνα) που θα ανοίξετε προσεκτικά στο κάτω πλευρικό μέρος του κουβά.
      Ακόμη και αν παρουσιάζει μικρή διαρροή δεν πειράζει, αφού όπως θα δούμε αμέσως πιο κάτω είναι αναγκαία η σταδιακή αντικατάσταση του νερού με άλλο πιο κρύο. Εννοείτε ότι δεν πρέπει να βάλετε τον κουβά στο πάτωμα γιατί θα πλημμυρήσετε. Ο καλύτερος χώρος είναι δίπλα στο νεροχύτη.

► Γεμίστε το κουβά με κρύο νερό δημιουργώντας με αυτό το τρόπο ένα αυτοσχέδιο ψυκτήρα. Στη διάρκεια της απόσταξης ανανεώνετε το νερό φροντίζοντας να παραμένει σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή η θερμοκρασία. Εν ανάγκη προσθέστε πάγο.

      Μια παραλλαγή των πιο πάνω είναι να τοποθετήσετε αντί του χάλκινου σωλήνα ένα μονοκόμματο σωλήνα από τεφλόν κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο απλά. Αυτή η λύση όμως έχει δυο μειονεκτήματα. Είναι πολύ δύσκολο να επιτύχετε καθοδική πορεία στο σωλήνα δίχως να διπλώσει και δεύτερον, επειδή το τεφλόν είναι κακός αγωγός της θερμότητας, είναι δυνατόν εάν το νερό ψύξης δεν είναι πολύ κρύο να έχετε απώλειες σε μορφή ατμών που δεν συμπυκνώνονται.

Προσοχή, ο σωλήνας πρέπει να είναι από τεφλόν και όχι από οποιοδήποτε άλλο πλαστικό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να περάσουν φθαλικές ενώσεις (επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό) στο απόσταγμα.

Για τους πιο μερακλήδες υπάρχουνε και τα ατομικά χάλκινα καζάνια 20 λίτρων...

EXTRA: Πρακτική στο σπιτικό τσίπουρο

Για την απόσταξη, χρησιμοποιείται η κλασσική διάταξη που μάθαμε στο σχολείο. Οι ατμοί ενός υγρού συμπυκνώνονται και σχηματίζουν πάλι υγρό. Ανάλογα με τη θερμοκρασία στην οποία μετατρέπονται σε ατμό τα διάφορα υλικά του μίγματος, συμπυκνώνονται στην έξοδο του συμπυκνωτή διαφορετικά υλικά. Έτσι, στην περίπτωση του μίγματος τσάμπουρων, μούστου ή κρασιού, πρώτα ατμοποιείται το οινόπνευμα το οποίο είναι και το επιθυμητό.

Στην εικόνα φαίνεται η διάταξη απόσταξης για μικρές ποσότητες. 

Διακρίνεται ο θάλαμος βρασμού που υλοποιείται με μια παλιά χύτρα ταχύτητας και ο συμπυκνωτής, που αποτελείται από μια χάλκινη σωλήνα διαμορφωμένη σε σπείρα και που είναι βυθισμένη σε ένα βαρέλι με νερό. Το μήκος της σωλήνας είναι 5 μέτρα και στη μία άκρη είναι διαμορφωμένο κατακόρυφα ώστε να συνδεθεί στη χύτρα. Στη θέση της βαλβίδας της χύτρας μπήκε ένας μπρούτζινος μαστός (ορολογία των υδραυλικών) και στο άκρο της σωλήνας του συμπυκνωτή ένα παξιμάδι αντίστοιχης διατομής μαζί με το κατάλληλο λαστιχάκι. 

Αυτά βρέθηκαν σε οποιονδήποτε υδραυλικό. Η σπείρα στερεώθηκε στο βαρέλι με τρία-τέσσερα κομμάτια σύρμα δεμένα στο στόμιο του βαρελιού. 

Το κάτω μέρος της σπείρας βγαίνει από μια τρύπα του βαρελιού. Αυτή στεγανοποιήθηκε μέσα - έξω με σιλικόνη. Δείτε τις εικόνες. 

http://krasodad.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: