Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Άι Ντινακος

Το βυζαντινό εξωκκλήσι του Αγίου Δονάτου και η ομώνυμη βουνοκορφή στην Κορησό Καστοριάς.

Το κείμενο ειναι απο το blog fos Kastorias
Ο άγιος Δονάτος

Το μεγάλο ασβεστολιθικό βουνό του Νομού Καστοριάς, που υπέρκειται της Κορησού κι εκτείνεται ως το Βογατσικό, είναι γνωστό στους κατοίκους των περιμετρικών του χωριών: Τσιριλόβου, Κορησού, Αμπελοκήπων, Μηλίτσας, Κωσταραζίου, Βογατσικού και Γέρμα, με τη γενική ονομασία Σαρακίνα. Την ονομασία του αυτή την έλαβε απ’ το ομώνυμο ξακουστό χωριό που υπήρχε έως τον 18ο αιώνα (;) στο κεντρικό του οροπέδιο.
Το βουνό Σαρακίνα αποτελούσε κατά τους χρόνους της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τη μοναστική «Θηβαΐδα» (!) της Ορεστίδας. Επάνω στις κορυφές του, στις πλαγιές, στις κοιλάδες και στις σπηλιές του υπήρχαν τότε διάσπαρτες μοναστικές καλύβες, που συγκροτούσαν δύο ιδιόρρυθμες σκήτες. Η μία απ’ τις εν λόγω σκήτες είχε το Κυριακό της (: τον κοινό ναό) στη σπηλιά του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, που ανήκει σήμερα στο χωριό Αμπελόκηποι, και η άλλη στη μεγάλη σπηλιά της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στην περιοχή του Γέρμα.
Εκτός απ’ τα αναφερόμενα δύο σπηλαιώδη Κυριακά (: κεντρικοί ναοί) της Σαρακίνας βρίσκονταν τότε επάνω της και αρκετοί μικροί ναοί, μερικοί απ’ τους οποίους σώζονται έως τις ημέρες μας. Ο σημαντικότερος απ’ τους εν λόγω ναούς ήταν το αρχικό Καθολικό της ιεράς μονής του Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, το οποίο ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων κατά το έτος 1969.
Το βουνό Σαρακίνα με την κορυφή Άη-Δονάτος.
Άποψή του από παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς.

Ένας άλλος μικρός ναός του βουνού Σαρακίνα Κορησού ήταν αφιερωμένος στον άγιο Δονάτο και βρισκόταν – βρίσκεται ερειπωμένος κοντά στην υψηλότερη κορυφή του (υψ. 1.386 μ.). Η βουνοκορφή αυτή έχει λάβει το όνομά της απ’ τον πάτρωνα άγιο τού εν λόγω ναΐσκου και λέγεται «Άη-Δονάτος» ή «Άηδονάκος» (: γλωσσική παραφθορά). Το αναφερόμενο εξωκκλήσι οικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους με ασβεστόλιθους της περιοχής του. Το εμβαδόν του είναι περίπου 20 τ.μ. Με το πέρασμα των χρόνων η σκεπή του κατέπεσε, οι εικόνες του καταστράφηκαν και το όνομά του λησμονήθηκε από τους κατοίκους της Κορησού. Οι βοσκοί της Σαρακίνας το ονόμαζαν Παληοκκλήσι κι έτσι είναι σημειωμένο στους χάρτες της περιοχής. Περί το έτος. 1980, δύο ευσεβείς Κορησιώτες, ο Χρυσόστομος Τσιόπρας και ο Αργύρης Τζαχαλής, το αναστύλωσαν μερικώς και το μεταφιέρωσαν στην Παναγία Ευαγγελίστρια. Όμως και πάλι, λόγω του δύσβατου της περιοχής του, εγκαταλείφθηκε από τους ενορίτες της Κορησού, έπεσε η στέγη του και σήμερα είναι ξανά ερειπωμένο.
Η όμορφη Κορησός Καστοριάς
στους πρόποδες της Σαρακίνας.
Συναξάρι του αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας.
Ο Άγιος Δονάτος, Επίσκοπος Ευροίας, γεννήθηκε στην Ηπειρωτική πόλη Εύροια το 330 μ.Χ.. Μορφώθηκε στο Βουθρωτό της Ηπείρου, όπου δίδαξε μέχρι τα 30 του χρόνια. Τότε, το 360 μ.Χ., χειροτονήθηκε επίσκοπος Ευροίας και, αρχιεράτευσε επί εξήντα ολόκληρα χρόνια. Έλαβε μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο (381) και έδρασε κυρίως στα χρόνια του Αυτοκράτορα Μεγάλου Θεοδοσίου (379-395).
Ένα από τα πιο γνωστά θαύματά του ήταν η εξόντωση ενός δράκοντα που άρπαζε πρόβατα, κατσίκες, άλογα και ανθρώπους ζωντανούς. Το θηρίο φώλιαζε σε μια σπηλιά, κάτω απ’ τη σκάλα της Τζαβέλαινας κατάντικρυ της Σωρείας, και μόλυνε τα νερά και κατάστρεφε τον τόπο…
Χάρτης της Σαρακίνας 
και της βουνοκορφής Άη-Δονάτος.
Ο άγιος Δονάτος έχτισε, με τη βοήθεια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου, στην τοποθεσία Ομφάλιο του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας έναν μεγάλο παλαιοχριστιανικό ναό, χρησιμοποιώντας υλικά της Ελληνιστικής περιόδου.
Ο άγιος Δονάτος απεβίωσε το 388 κι ετάφη κοντά στο ναό που ίδρυσε εκείνος και σε μνήμα που το ετοίμασε μόνος του.
Το 604 μ. Χ. ο επίσκοπος Ευροίας Ιωάννης, εξαιτίας των συχνών βαρβαρικών επιδρομών που γίνονταν στα χρόνια εκείνα, αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με τον ιερό κλήρο της Εύροιας στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, μεταφέροντας και το λείψανο του Αγίου Δονάτου.
Το 1125 ο Ενετός Δόγης Domenico Michelli μετέφερε το αναφερόμενο ιερό λείψανο στο Ναό της Παναγίας, στο νησί Murano της Βενετίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Απολυτίκιον του αγίου Δονάτου.
Ήχος Δʹ. Ταχύ προκατάλαβε.
Εκ γης ο καλέσας σε προς ουρανίους σκηνάς
τηρεί και μετά θάνατον αδιαλώβητον
το σώμα σου, Άγιε Δονάτε, μακάριε.
Συ γαρ εν σωφροσύνῃ και σεμνή πολιτείᾳ,
Μάκαρ, επολιτεύσω, μη μολύνας την σάρκα.
Διό εν παρρησίᾳ Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Χάρτης της βουνοκορφής 
και του ναΐσκου του Άη-Δονάτου.
(Ερμηνεία: Αυτός που σε κάλεσε από τη γη στα ουράνια σκηνώματα διατηρεί αδιάφθορο το σώμα σου και μετά τον θάνατό σου, μακάριε άγιε Δονάτε. Διότι έζησες με σωφροσύνη και σεμνή διαγωγή, χωρίς να μολύνεις την σάρκα σου. Γι αυτό με θάρρος να είσαι πρεσβευτής μας στον Χριστό για να σωθούμε.)

Ο άγιος Δονάτος είναι ο πολιούχος της Παραμυθιάς, τιμάται δε ιδιαιτέρως σε ολόκληρη Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα και στη νήσο Λευκάδα.
Η μνήμη του Αγίου Δονάτου εορτάζεται από την Εκκλησία μας δύο φορές το χρόνο, στις 30 Απριλίου και στις 7 Αυγούστου.

Το ερειπωμένο εκκλησάκι του Άη-Δονάτου
στο βουνό Σαρακίνα. Φωτ. Β. Τσιτσιμίδη.

(ΣημείωσηΤο παρατιθέμενο Συναξάρι του Αγίου Δονάτου και μερικές απ’ τις φωτογραφίες που το πλαισιώνουν ελήφθησαν από το Διαδίκτυο).
Γιώργος Τ. Αλεξίου.

Το ερειπωμένο Άγιο Βήμα του Άη-Δονάτου.
Φωτ. Βασίλη Τσιτσιμίδη.

Παλαιά εικόνα του Άη-Δονάτου.


Ο λαμπρός ναός του Άη-Δονάτου στη Βενετία,
όπου φυλάσσεται το τίμιο λείψανό του.

Ο ιερέας του Γέρμα π. Αθανάσιος Στυλιάδης κι ένας Επίτροπος
στην είσοδο του σπηλαιώδους ναού της Αγίας Τριάδος Γέρμα.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός
 των Αμπελοκήπων Καστοριάς.
Φωτ. Βασίλη Τσιτσιμίδη.

Σημαία Βορειοηπειρωτών
με την εικόνα του Άη-Δονάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ: Βόλτα στους δρόμους του χωριού video

Σήμερα το μεσημέρι, κατα τις 3 , σκέφθηκα να κανω μια βόλτα στο χωριό! Μαζι μου πήρα και την μηχανή καταγραφής video για να μπορέσω να καταγράψω οτι ενδιαφέρον συναντήσω . Όπως και μόνοι σας θα διαπιστώσετε, ενδιαφέρον κανένα όπως και σχεδόν κανένα κάτοικο του χωριού. Σε όλη την διάρκεια της βόλτας συνάντησα 2-3 συγχωριανούς ........... Ειναι ιδανικό μέρος για να γυρίσουμε ταινία γουέστερν ή θριλερ!!



διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΣΤΟΡΙΑ : φωτιά στον Μελισσοτοπο.

Πυρκαγιά στον Μελισσότοπο – Κάηκε μονοκατοικία


345
Στις 04:15 σήμερα Τρίτη 14/1, η Υπηρεσία μας κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία στην Τ.Κ. Μελισσότοπου, του Δ. Καστοριάς Π.Ε Καστοριάς. Στο συμβάν επενέβησαν 14 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 5 οχήματα.
 Η φωτιά κατεσβέσθη στις 11:30.

Από την πυρκαγιά κάηκε μεγάλο μέρος της μονοκατοικίας.

Για το ανωτέρω περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Καστοριάς.

Fuit.gr

διαβάστε περισσότερα »

ΖΓΚΑΝΤΙΝΑ..............εξέλιξη εργασιών video



Οι εργασίες στο επι τροχών μαγαζι βρίσκονται σε σωστή εξέλιξη !! Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στο δρόμο και θα προσφέρει απλόχερα γεύσεις.........


διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Σαν σήμερα: Η «Στάση του Νίκα» (532 μ.Χ.)

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

 

Με αυτή την ονομασία έμεινε στην ιστορία η λαϊκή εξέγερση που συνέβη στο Βυζάντιο την εποχή του Ιουστινιανού και πνίγηκε στο αίμα από τον αυτοκράτορα. Πληροφορίες από «πρώτο χέρι» μας δίνει ο σύγχρονος του Ιουστινιανού, ιστορικός Προκόπιος, στο βιβλίο του «Η ιστορία των Πολέμων».

Πρωταγωνιστές της εξέγερσης ήταν οι δήμοι των «Πράσινων και «Βένετων» (μπλε), οργανώσεις φιλάθλων με λαϊκή καταγωγή, που ζούσαν για τις αρματοδρομίες στις εξέδρες του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης.

Οι «Ρούσσοι» και οι «Λευκοί» υπολείπονταν αρκετά σε δημοτικότητα των άλλων δύο δήμων. Οι αρματοδρομίες ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα εκείνη την περίοδο, όπως σήμερα είναι το ποδόσφαιρο.

Θα λέγαμε ότι οι «Βένετοι» και οι «Πράσινοι» θύμιζαν αρκετά σε πάθος και αφοσίωση τους σημερινούς συνδέσμους φιλάθλων, ιδιαίτερα τη «Θύρα 7» του Ολυμπιακού και τη «Θύρα 13» του Παναθηναϊκού.

Οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν του δήμους κάτι ανάμεσα σε συμμορία και πολιτικό κόμμα, καθώς συχνά προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Το 531, ένας «βένετος» και ένας «πράσινος» συλλαμβάνονται με την κατηγορία της δολοφονίας και καταδικάζονται σε θάνατο διά απαγχονισμού. Ο Ιουστινιανός, δεδηλωμένος οπαδός των Βένετων, μετατρέπει τη θανατική ποινή σε φυλάκιση.

Οι «Πράσινοι» και «Βένετοι» αξιώνουν την πλήρη απαλλαγή τους. Ο αυτοκράτωρ, όμως, τους αγνοεί.

Στις 11 Ιανουαρίου του 532 ξεσηκώνονται, πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι και προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία.

Η ιαχή «Νίκα» δονεί την ατμόσφαιρα. Είναι το σύνθημα που φώναζαν στον Ιππόδρομο για να εμψυχώσουν τους αρματοδρόμους.

Το πλήθος των εξεγερμένων όλο και μεγαλώνει, καθώς ο λαός δυσφορούσε για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία.

Απαιτεί την παραίτηση του Ιωάννη Καππαδόκη (Υπουργού Οικονομικών της εποχής) και του διάσημου νομομαθούς Τριβωνιανού.

Την κατάσταση επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι συγκλητικοί και οι ευγενείς, που έβλεπαν τα δικαιώματά τους να ψαλλιδίζονται από τις μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού. Συγκεντρώνονται στον Ιππόδρομο και ανεβάζουν στο θρόνο τον Υπάτιο, ανιψιό του πρώην αυτοκράτορα Αναστάσιου.

Ο Ιουστινιανός αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Είναι καινούργιος στην εξουσία και έχει ένα σωρό σκοτούρες, με τους Πέρσες στα ανατολικά της αυτοκρατορίας. Για μια στιγμή περνά από το νου να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.

Η αυτοκρατορική σύζυγος, η δυναμική και αποφασιστική Θεοδώρα, γρήγορα τον μεταπείθει και οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος αναλαμβάνουν δράση. Εγκλωβίζουν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο και κυριολεκτικά τους κατασφάζουν.

Η καταστολή της «Στάσης του Νίκα» στις 18 Ιανουαρίου του 532 άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς.

Ο Ιουστινιανός πατούσε πλέον γερά στα πόδια του και την επομένη μέρα έδωσε εντολή να εκτελεσθούν ο σφετεριστής του θρόνου Υπάτιος και ο αδελφός του. Η περιουσία τους δημεύθηκε, όπως και πολλών ευγενών, που εξορίστηκαν, επειδή είχαν υποστηρίξει την εξέγερση.

Η αυτοκρατορική θητεία μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Βυζαντίου, όπως ήταν ο Ιουστιανιανός, ξεκίνησε με τη χειρότερη περίοδο βίας και αναρχίας που γνώρισε η Βασιλεύουσα.

(Πηγή: sansimera.gr)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

διαβάστε περισσότερα »

Ιανουάριος στο αγρόκτημα

 

Σπέρνουμε: Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος).
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (στα πεδινά και στα νότια μέρη της Ελλάδος).

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Δεντροκομικές εργασίες μηνός Ιανουαρίου
Οι δενδροκομικές εργασίες είναι σχετικώς περιορισμένες, γιατί την εποχή αυτή ο καιρός είναι βροχερός και παγετώδης.
Στους οπωροκήπους οι σπουδαιότεροι είναι οι αρόσεις ή οι περιλακκώσεις των δέντρων, εάν δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι λιπάνσεις και η συνέχισης των κλαδευμάτων.
Για τις λιπάνσεις στους πολύ ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση ημι-αποσυνθεμένης κόπρου, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερμό και προστατεύει τις ρίζες από τις επιδράσεις των παγετών όπως στα ευαίσθητα οπωροφόρα όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές κ.λ.π.
Τα κλαδεύματα πρέπει να εφαρμόζονται με ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ με παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέμους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές δύσκολα επουλώνονται και προσβάλλονται από διάφορες παρασιτικές ασθένειες.
Κατά τη περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως οι μηλιές οι απιδιές οι κυδωνιές και οι καστανιές.
Σε θερμά και προφυλαγμένα μέρη εξακολουθούν οι φυτεύσεις των οπωροφόρων, ποτέ όμως σε υγρά ή παγωμένα εδάφη, ούτε κατά την διάρκεια βροχών ή σφοδρών ανέμων. Εάν δεν παρουσιάζετε τέτοια ευκαιρία είναι προτιμότερο να αναβάλλωνται για αργότερα, Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Στα σπορεία και τα φυτώρια εκτελούνται οι εκσκαφές και οι λιπάνσεις των βραγιών, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων από τα σπορεία.
Ακόμη μπορούν να ενστρωματώνονται σε άμμο διάφοροι σκληροκέλυφοι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα , τα κεράσια κ.λ.π.
Ο Ιανουάριος μήνας, παρουσιάζει την ευνοϊκότερη εποχή για την αναζήτηση και εξόντωση των διαφόρων βλαπτικών εντόμων, που κρύβονται στους ξηρούς φλοιούς, τα φύλλα ή και εντός του ξύλου των δέντρων. Επιβάλλεται η επισταμένη και προσεκτική έρευνα των κλαδιών και των κορμών όλον των οπωροφόρων, για την ανακάλυψη και καταστροφή των ευρισκόμενων αυγών, προνυμφών ή τελείων εντόμων, που διαχειμάζουν συνήθως στις ρίζες αυτών.
Παράλληλα πρέπει να καταστρέφονται τα βρύα, οι λειχήνες και οι πολύσποροι (ίσκες), που καλύπτουν συνήθως τα γηραιά δέντρα, με απόξεση και επάλειψη των πασχόντων μερών με πυκνή διάλυση θεϊκού χαλκού.


Αυτοί οι ψεκασμοί εφαρμόζονται και στα υγιή οπορωφόρα για να τα προφυλάσσουν από διάφορες παρασιτικές ασθένειες και προσβολές.
Κατά τον Ιανουάριο μήνα ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη φρούτα διάφορων όψιμων ποικιλιών.
Από τα αχλάδια οι ποικιλίες Καμπάνα, Σαιν-Ζερμαίν, Πας-Κολμάρ, Έξι-κουτί, Κουτί Αρμούτ, Σπινοκάρπι, Ντεκάνα, Ολιβιέ-ντε-σερ κλπ
Από τα μήλα οι ποικιλίες Φυρίκι όψιμο, Στάρκιν, Μπλακ μπε Ντάβις, Τσιζελί, Καρλάν κ.λ.π.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937
Τα λουλούδια τον Ιανουάριο

Γενικές εργασίες και φροντίδες
Στήνουμε και προετοιμάζουμε το σπορείο μας.
Ξεβοτάνισμα και ελαφρό σκάλισμα αν επιτρέπεται από τον καιρό. Ψεκάζουμε με χαλκό τα φυτά και τα δένδρα μας, ιδιαίτερα μετά από πάγο για προστασία

και κυρίως μετά από χαλάζι...

Ετοιμάζουμε και λιπάρουμε με φουσκί ή κομπόστα το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια μας.

Εφάρμοση εδαφοκάλυψης στο περιβόλι και στα μικρά δέντρα μας για προστασία από τις βροχές και τα κρύα.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.

 

http://www.ftiaxno.gr

διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Θεοφάνεια και Ραγκουτσάρια (Βίντεο)

 

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Θεοφάνεια και Ραγκουτσάρια.


Δείτε βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=TJQCbTGTJVg

ΠΗΓΗ: http://svouranews.blogspot.com/2014/01/blog-post_6.html#ixzz2pcKIfCKO

διαβάστε περισσότερα »

Κωσταράζι - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον αγιασμό των υδάτων.

 

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα, ημέρα των Θεοφανίων, ο αγιασμός των υδάτων στο Κωσταράζι.


Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Δείτε το βίντεο εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=jFM4TZ03gyk

 

http://kostarazi24.blogspot.gr

διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΣΤΟΡΙΑ:ΜΙΣΚΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΑΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΟΣΜΟ!!!

 

Το Αξίωμα του Κοιαισίτωρος (Quaesitor)

Απίστευτο και όμως αληθινό! Η Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία που ορίσθηκε ως αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού Καστοριάς, σήμερα έκανε ότι μπορούσε για να αποδείξει ότι μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει ακριβώς το αντίθετο. Μπορεί να φερθεί
απολίτιστα, άξεστα, αυταρχικά, αντιδημοκρατικά, αντικοινωνικά και αντιτουριστικά.
Όλα ξεκίνησαν όταν η κα Μισκία διαπίστωσε ότι η εκδήλωση με τα κρουστά και τους ξυλοπόδαρους που είχε προγραμματίσει, δεν έτυχε ανταπόκρισης ούτε από τους Καστοριανούς αλλά ούτε και από επισκέπτες της πόλης.
Ως μεσαιωνική αυτοκράτειρα και κακιά μάγισσα του παραμυθιού τότε, τίναξε την κεφαλή, σήκωσε το χέρι ψηλά και κάλεσε τους αστυνομικούς αλλαλάζοντας: «Όχι! δεν θα μου χαλάσουν το πάρτι οι αστικατζήδες! Τρέξτε και σταματήστε τους!»
-Μα μεγαλειοτάτη της Αλεξιάδας κυρία, πως να το κάνουμε αυτό? Οι άνθρωποι γιορτάζουν τα 50 χρόνια του αστικού ΚΤΕΛ, γιορτάζουν επίσης επειδή χρονιάρες μέρες είναι. Έχουν και καλεσμένους από 26 ΚΤΕΛ της υπόλοιπης χώρας, τουρίστες, καλεσμένοι έχουν και ένα μουσειακό αστικό 50 χρόνων και το βλέπει ο κόσμος! της είπαν οι τριγύρω της μπας και την ηρεμήσουν...
-«Τιιιιι?  Μουσειακό αστικό? Και το χουν παρκάρει παράνομα ε??? Αυτό είναι! Φωνάξτε την τροχαία να γράψει το λεωφορείο για παράνομη σταύθμευση! Φωνάξτε την αστυνομία, τα ΜΑΤ,   να τους διαλύσουν! Έχουν άδεια αυτοί? Άδεια για να ψήνουν 2500 σουβλάκια και να ταίζουν τον κόσμο δωρεάν? Άδεια να παίζουν κλαρίνα τέτοια ώρα? Πως θα ακουστούν τα δικά μου πολεμικά κρουστά που παίζουν στο πάρκο? Ο κόσμος όλος πήγε σ αυτούς και το δικό μου πανηγύρι απέτυχε!!! Κλείστε τους! Διώξτε τους! Αφανίστε τους!!!»
Και έτσι τι να κάνουν οι υπάλληλοι της τροχαίας, υπάκουσαν αναγκαστικά στην μάγισσα χμ, συγγνώμη αυτοκράτειρα , ε μα πια μ΄αυτά τα μπερδέματα του μυαλού, την αντιδήμαρχο μιας μικρής πόλης της Καστοριάς που έχει 15000 κατοίκους πάνω κάτω και αυτές τις ημέρες προσπαθεί να γιορτάσει να γλεντήσει να ξεχάσει αυταρχισμούς αναλγησία και προβλήματα και να υποδεχτεί τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της με γιορτινό και ανθρώπινο πρόσωπο...
Κύριε δήμαρχε και του χρόνου...δεν σας βλέπω! Με τέτοιους συνεργάτες τι τους θέλετε του αντιπάλους...
Και επειδή η κα Μισκία την ώρα των ...πολιτιστικών της εκδηλώσεων προέβαινε σε άλλου τύπου εκδηλώσεις και έχασε τις δικές της, της δίνουμε την ευκαιρία να δει σε video το show που δεν τράβηξε και την έκανε έξαλλη:

Να και το μουσειακό λεωφορείο που έφαγε την κλήση


Οι παράνομοι της Καστοριάς συγκεντωμένοι:

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2014/01/blog-post_9316.html#ixzz2pSLIgi4I

διαβάστε περισσότερα »

Γεμιστές πατάτες με τυρί και μπέικον

 

Οι γεμιστές πατάτες με μπέικον και τυρί είναι ένα άκρως λαχταριστό ορεκτικό που θα εντυπωσιάσει καθώς ο….

συνδυασμός είναι πετυχημένος και εύγευστος.

Τι θα χρειαστούμε:

10 μέτριες πατάτες

100 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο

5 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 ποτήρι γάλα

150 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο

αλάτι, πιπέρι

Πως το κάνουμε:

Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις πατάτες επειδή θα τις φάμε με την φλούδα. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό (οι πατάτες απορροφάν πολύ νερό) και τοποθετούμε τις πατάτες και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μόλις βράσει το νερό χρονομετρούμε 25 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Οι πατάτες θα είναι καυτές οπότε περιμένουμε για λίγο ή φοράμε χοντρά γάντια επειδή πρέπει να τις κόψουμε στη μέση. Αφού της κόψουμε, αδειάζουμε προσεκτικά (για να μην σπάσουν) το εσωτερικό με ένα κουτάλι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι στην εστία του φούρνου και σοτάρουμε για δύο με τρία λεπτά το μπέικον. Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε στο μπολ που έχει τις πατάτες και προσθέτουμε το σκόρδο, τα τυριά, τον μαιντανό και το πιπέρι. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να σφίξει (προσοχή θα δούμε με το μάτι, ίσως χρειαστεί και λιγότερο γάλα καθώς το μείγμα δεν πρέπει να γίνει πάρα πολύ σφιχτό). Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.

Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα και βάζουμε από πάνω τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 – 20 λεπτά . Μόλις τις βγάλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο μαϊντανό για ομορφιά.

http://www.trelokouneli.gr

διαβάστε περισσότερα »

Η αγέλη και ο Διαμαντόπουλος

 

Γράφει ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Εμφανίστηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος στο αργείτικο καρναβάλι για να «κηδέψει» την κρίση. Είχε ντυθεί παπάς και σε κάποια στιγμή «κοινώνησε» τους ακολούθους του που χασκογελούσαν, με ένα γουδί και ένα ξύλινο κουτάλι που παρέπεμπαν στο Άγιο Δισκοπότηρο.

Όσοι ενοχλήθηκαν από το γελοίο φαινόμενο (μεταξύ αυτών και ο υπογράφων) σίγουρα απορούν με το μέγεθος του ανδρός. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ρεζιλεύονται ιερά, αξίες και ιδανικά στις κακόγουστες καρναβαλικές τσάρκες. Εδώ όμως έχουμε κάποιες «πρωτοτυπίες»:

α) Πρωταγωνιστής είναι εκλεγμένος και καλά αμοιβόμενος βουλευτής της Ελληνικής Βουλής, ο οποίος μάλιστα ανήκει σε κόμμα που διεκδικεί την εξουσία.

β) Το συγκεκριμένο κόμμα που εκπροσωπεί ο βουλευτής (υποτίθεται ότι) συνομιλεί με την Εκκλησία και κάποιοι περιμένουν πολλά.

γ) Ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει εκφράσει ευαισθησίες για τα δικαιώματα πιστών άλλων θρησκειών στην Ελλάδα.

δ) Στην ακολουθία της κηδείας δεν υπάρχει Θεία Μετάληψη, όπως σωστά επεσήμανε σε σχόλιό του ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. Άγνοια του θέματος εκ μέρους του βουλευτή; Υπέρμετρη βλακεία στα πλαίσια της λογικής «στο καρναβάλι όλα επιτρέπονται»; Ή λογική «τώρα που μπορούμε, ας ξεφτιλίσουμε όσα προλαβαίνουμε»;

Δικαίωμα στην τέχνη, στην ελευθερία έκφρασης και στη σάτιρα. Να μια ωραία απάντηση – λάστιχο. Όπως και με το θεατρικό έργο Corpus Christi. Κάτι συνεγκέφαλα συντροφάκια του Διαμαντόπουλου τα λέγανε τότε.

Θα αφήσω λοιπόν κι εγώ τον εαυτό μου ελεύθερο και τα δαχτυλάκια μου στο πληκτρολόγιο να εκφραστούν:

Ο άνθρωπος επιβεβαίωσε ότι σε τέτοιες «πολιτιστικές» ευκαιρίες ρεζιλεύουμε ό,τι μας πειράζει και μας βράζει και ό,τι εκφράζει αβίαστα τα απωθημένα και τα συμπλέγματα του υποσυνειδήτου και του ασυνειδήτου μας. Ο Φρόυντ χαίρεται ακόμη που υπάρχει τέτοια επιβεβαίωση της θεωρίας του στην αυγή του 2014.

Όλοι οι κομματικοί χώροι έχουν ένα μάτσο ανεγκέφαλους, ψευτοδιανοητές του τίποτα, συμπλεγματικούς κενολόγους του υπογάστριου και ανεπάγγελτους παραληρηματίες. Αλλά τούτος εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει άσυλο. Η δε πολιτική του αυτοκτονία έχει σύστημα. Κάθε φορά που πάει να σηκώσει κεφάλι, βγαίνει ένας από δαύτους και κάνει το νούμερό του.

Του γράψαν του Διαμαντόπουλου εάν τολμάει να σατιρίσει έτσι το Ισλάμ που (υποτίθεται ότι) προασπίζεται. Ας μην πάμε τόσο μακριά. Διακωμώδηση αριστερού διανοητή να τολμήσει κανείς και θα του επιτεθούν οι υστερίες του Παπαδημούλη και οι άλλες γεροντοκορίστικες τσιρίδες για προσβολή των βάσεων της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλλαγής.

Βέβαια, εδώ υπάρχει και η ευθύνη της αγέλης που ακολουθούσαν τον Διαμαντόπουλο. Όχι ότι μπορείς να περιμένεις πολλά από ανέργους και χαμηλόμισθους που χειροκροτούν βουλευτή των 6.000 ευρώ (τα τακτικά είναι αυτά) που «κηδεύει» στο όνομά τους την κρίση….

Εν αναμονή της αντίδρασης Τσίπρα και λοιπών προοδευτικών προσωπικοτήτων, ευπειθώς αναφέρω….. Α, και μην ξεχάσετε να δώσετε και σε μας τους πτωχοσυντηρητικούς τα σαφή όρια μεταξύ του σεβασμού στην τέχνη και των ολοσχερώς καμένων εγκεφαλικών κυττάρων….

santo-rinios

http://klassikoperiptosi.blogspot.gr

διαβάστε περισσότερα »

ΕΚΤΑΚΤΟ - KAΣΤΟΡΙΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε και χτύπησε ηλικιωμένο Ιερέα στη Γράμμου

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ο ηλικιωμένος παρασύρθηκε από Ι.Χ στον κάθετο δρόμο (πίσω από τον Μασούτη).

Άμεση κινητοποίηση από αστυνομία, έκλεισε για αρκετή ώρα ο δρόμος.

alphafm.gr

ΠΗΓΗ: http://svouranews.blogspot.com/2014/01/blog-post_5709.html#ixzz2pQq98H9t

διαβάστε περισσότερα »

ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ : 7-ήμερη πρόγνωση καιρού

 

Σαβ, 4 Ιαν

Αραιή συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 11  oC
Χαμηλή: 3  oC
ΝΔ  με
6 km/h

Κυρ, 5 Ιαν

Λίγα σύννεφα το πρωί,  πιθανή βροχή αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συννεφιά τη νύχτα.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 11  oC
Χαμηλή: 4  oC
ΝΝΑ  με
7 km/h

Δευ, 6 Ιαν

Αυξημένη συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 11  oC
Χαμηλή: 4  oC
ΝΝΑ  με
5 km/h

Τρι, 7 Ιαν

Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 14  oC
Χαμηλή: 5  oC
ΒΔ  με
5 km/h

Τετ, 8 Ιαν

Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 13  oC
Χαμηλή: 4  oC
ΑΝΑ   με
4 km/h

Πεμ, 9 Ιαν

Αίθριος καιρός το πρωί, αυξημένη συννεφιά για το υπόλοιπο της ημέρας.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 14  oC
Χαμηλή: 4  oC
Δ  με
7 km/h

Παρ, 10 Ιαν

Αραιή συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 13  oC
Χαμηλή: 5  oC
Δ  με
9 km/h

διαβάστε περισσότερα »

Made in Greece τo Φθηνό σασί που μειώνει κατά 80% την τιμή των αυτοκινήτων

 

Μια πρωτοποριακή μέθοδο σχεδιασμού, που μπορεί να μειώσει το κόστος κατασκευής ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων κατά 50%-80%, επινόησε...

ο μηχανολόγος-μηχανικός δρ Δημήτρης Χατζικακίδης 

Η καινοτομία «κρύβεται» σε μια νέα διάταξη αναρτήσεως και πλαισίου για
ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, που αποτελεί παγκόσμια ευρεσιτεχνία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε κάποια συμβατικά αυτοκίνητα.
Το όφελος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον καταναλωτή προκύπτει από τη δημιουργία ενός πολύ φτηνού σασί, που «χτίζεται» γύρω από τις μπαταρίες, έχει τέσσερα κοινά υποσυστήματα και μπορεί να αποτελέσει βάση για την κατασκευή πολλών τύπων οχημάτων. «Αντίστοιχοι τύποι σασί μπορούν να σχηματίσουν από μικρό 500αράκι έως μεγάλο 5θυρο, πολυμορφικό, φορτηγάκι, βανάκι, σπορ ανοιχτό ή κλειστό αυτοκίνητο», λέει ο κ. Χατζικακίδης.
Κινητήρας
Αντί για τις τέσσερις διαφορετικές συμβατικές αναρτήσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα σε κάθε γωνία του πλαισίου τοποθετείται ο ίδιος τύπος ανάρτησης, εφοδιασμένος με έναν ηλεκτροκινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ενιαία, ελαφριά και συμπαγής ενότητα, που επιτρέπει την αποθήκευση μπαταριών στο κέντρο του πλαισίου, του χαρίζει ακαμψία και προσδίδει στο αυτοκίνητο ευελιξία και άνεση.
Το νέο, ευέλικτο και φτηνό πλαίσιο, με τις ηλεκτρονικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, εξασφαλίζει στο όχημα τα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά ενός πολύ ακριβότερου αυτοκινήτου, και «εξαφανίζει» το κύριο μειονέκτημά του, το υψηλό κόστος. «Με αυτήν την τεχνική, ένα συμβατικό αυτοκίνητο που πωλείται σήμερα στην αγορά προς 15.000 ευρώ θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό με τιμή πώλησης 8.000 ευρώ. Στην περίπτωση πιο ακριβών οχημάτων, που σήμερα πωλούνται προς 80.000 ευρώ, αυτή η τεχνική θα επέτρεπε την κατασκευή αυτοκινήτων που θα πωλούνταν με 30.000 ευρώ (οχήματα με active springing, active damping, active handling)».
Η πρωτοποριακή διάταξη αναρτήσεως και πλαισίου για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα δεν είναι πάντως η μοναδική καινοτομία που «κοσμεί» το βιογραφικό του κ. Χατζικακίδη. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στο Imperial College, στο Λονδίνο, και ύστερα επιλέχθηκε από τον φημισμένο σχεδιαστή αυτοκινήτων Μπρούνο Σάκο, για να εργαστεί στη Mercedes.
Σχεδιαστικές λύσεις
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του, που υιοθετήθηκε από πολλούς κατασκευαστές, ήταν ο σχεδιασμός εξωτερικού καθρέφτη με ενσωματωμένα φλας. Αργότερα άρχισε να συνεργάζεται με τη Fiat και πρότεινε εκατοντάδες σχεδιαστικές λύσεις. Ανάμεσά τους, η κατασκευή τετράθυρου οχήματος με εμφανή χερούλια μόνο στις μπροστινές πόρτες, που υλοποιήθηκε στην Alfa Romeo 156.
Δραστηριοποιήθηκε στους τομείς ενεργού και προσαρμοστικής δυναμικής και αεροδυναμικής οχημάτων, προσκλήθηκε από πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για ομιλίες σε θέματα σχεδιασμού, ενώ το 1999 κέρδισε το πρώτο βραβείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τη μεταπτυχιακή/διδακτορική διατριβή του. Συμμετείχε σε πολύ σημαντικά projects και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό καινοτόμων οχημάτων, με αποτέλεσμα την υποβολή σειράς διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως.

unblogger.gr

διαβάστε περισσότερα »