Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Κωσταράζι:Το έθιμο του ''Σταυρού'' κάθε χρόνο του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου


Κάθε χρόνο την ημέρα του Αϊ-Γιαννιού  αναβιώνει το έθιμο του ''Σταυρού'' στο Κωσταράζι.
Πριν ο αρματολός, Κώστας Ρίζος ενώσει τρία μικρά χωριά στην θέση που βρίσκεται σήμερα το Παλιό Κωσταράζι, οι κάτοικοι ζούσαν σε μικρούς οικισμούς που ονομαζόταν Σμίξη ή Αλαμάνα, Παλιόσπιτα και Κρανιά.
Οι κάτοικοι θέλοντας να διατηρήσουν τα μεταγενέστερα χρόνια την ανάμνηση της καταγωγής τους θεσμοθέτησαν το έθιμο του Σταυρού. Έτσι την ημέρα του Αϊ-Γιαννιού οι καταγόμενοι από τους τρεις αυτούς οικισμούς συγκεντρώνονται ξεχωριστά και παίρνουν ο καθένας τεμάχιο άρτου από ειδικό σάκο και ακολουθεί η κλήρωση παρουσία όλων των αδελφών-μελών της κάθε αδελφότητας.

Ο δε τυχερός που θα βρει τον Σταυρό που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα τεμάχια άρτου δέχεται στο σπίτι του την επόμενη χρονιά όλα τα μέλη της αδελφότητας.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια αυτό εξελίχθηκε και η όλη εκδήλωση γίνεται σε κάποιο από τα καφενεία του χωριού ή στην αίθουσα της Εκκλησίας.
Οι νέοι Νούνοι για φέτος είναι: Για το κομμάτι του Αδελφάτου της Εκκλησίας ο κ. Βολογιάννης Κωνσταντίνος, για το κομμάτι του Αδελφάτου της Κρανιάς η κ. Τζηκαλάγια Όλγα και για το κομμάτι του Αδελφάτου της Αλμανιάς ο κ. Βλάχος Παντελής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ




 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ















 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΗΣ ΑΛΜΑΝΙΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: