Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

apolnarama : ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ ΚΛΟΥΔΑΡΙΕΣ, ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ


Με τον ευρύτερο όρο Αποκριά, ονομάζουμε τη χρονική περίοδο τριών εβδομάδων πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, το γνωστό μας τριώδιο.
Οι τρεις Κυριακές που κλείνουν την κάθε εβδομάδα του τριωδίου είναι:
·        η Κυριακή του Ασώτου,
·        η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή αποκριά) και
·        η Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλη Αποκριά).
Η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας και σηματοδοτεί την έναρξη της τυρινής εβδομάδας στην οποία επιτρέπονται, κατά τη θρησκεία μας, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι Απόκριες αποτελούν ουσιαστικά την εισαγωγή στην περίοδο της νηστείας και προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Αποτελούν για τους πιστούς μια περίοδο εκτόνωσης, πριν αρχίσει η Σαρακοστή, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Με τη νηστεία της Σαρακοστής οι πιστοί προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά για να παρακολουθήσουν τα Θεία Πάθη κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ρίζες των εθίμων της Αποκριάς μπορούν να ανιχνευθούν στην αρχαιότητα.
Σχετίζονται με τις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, στις οποίες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, η ευθυμία και η σκωπτική διάθεση. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, στοιχεία της αρχαιοελληνικής λατρείας συνδυάστηκαν στη συνείδηση και τις παραδόσεις του λαού με την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή. 
ΚΛΟΥΔΑΡΙΑ
περιοχη ΛΑΖΑΡΑΚΙ
Μάζεμα κλαδιών για την ΚΛΟΥΔΑΡΙΑ

Στο Κωσταραζι το έθιμο θέλει να ανάβουμε φωτιές , τις λεγόμενες ΚΛΟΥΔΑΡΙΕΣ, στις γειτονιές του χωριού. Κάθε παρέα και μια φωτιά που γίνεται με κλαδιά και αγκάθια που έχουν συλλέξει τα παιδιά με την βοήθεια των γονέων. Το μάζεμα ξεκιναει μέρες πριν και είναι ένας αγωνας δρόμου γιατί η κάθε παρέα θέλει να έχει την καλύτερη ΚΛΟΥΔΑΡΙΑ και φυσικά να μπορέσει να ανάψει τελευταία. Τα ξύλα φυλάσσονται καλά και κατά την διάρκεια της συλλογής αλλά και όταν έχει στηθεί η φωτιά μιας και οι αντίπαλες παρέες καιροφυλακτούν για να κλέψουν τα ξύλα η ,εάν εχει στηθεί η φωτιά, να την κάψουν! Κλουδαριες ανάβουμε και στις μικρές και στις μεγάλες αποκριές. Γύρο από την φωτιά στήνεται χορός και ακούγονται τραγούδια ….σκανδαλιστικού περιεχομένου.Στις Μ.Αποκριες το εθιμο της ΚΛΟΥΔΑΡΙΑΣ συνοδευεται και από αλλα εθιμα:

Χάσκαρης:
Στην άκρη ενός πλάστη, δένεται μία κλωστή ( έως μισό μέτρο). Στην άκρη της κλωστής τυλίγεται ένα βρασμένο αυγό.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία πιάνει τον πλάστη και τον κατευθύνει στο στόμα ενός μέλους της οικογένειας. Καθένας στον οποίο κατευθύνεται το αυγό προσπαθεί να το «αρπάξει» με το στόμα του. Σε περίπτωση που αποτύχει με την πρώτη προσπάθεια, γίνεται επανάληψη άλλες δύο φορές. Όταν και αν «αρπάξει» τελικά το αυγό, οι γύρω τον επικροτούν με επιφωνήματα. Κρατάει φυσικά και το αυγό.


Με τη σειρά όλα τα μέλη της οικογένειας παίρνουν μέρος στο «χάσκαρη». Με διαφορετικά αυγά, φυσικά.
 Τί συμβολίζει: Με το αυγό «σφραγίζεται» το στόμα για τη νηστεία της Σαρακοστής – Με το αυγό  θα «ανοίξει» πάλι μετά την Ανάσταση.
Στα παραδοσιακά βιβλία αναφέρεται πως όταν γίνει ο χάσκαρης σε όλους ο μεγαλύτερος σε ηλικία καίει την κλωστή που χρησιμοποιήθηκε αναφωνώντας, μέχρι να καεί ολόκληρη, κάποιο από τα προϊόντα που καλλιεργεί.
ΧΕΙΡΟΦΙΛΗΜΑ :
Το βράδυ της Απόκριας ο μεγαλύτερος σε ηλικία της οικογένειας δωρίζει σε όλα τα μέλη, δια χειροφιλήματος, χρηματικά ποσά.

Πληροφοριες πηραμε από:
Ψηφιακό αρχείο apolnarama

Δεν υπάρχουν σχόλια: